Kiderült, hogy Josephus Flavius igazat írt a zsidó háborúról

Fotó: AFP / THOMAS COEX

-

Megtalálták a harmadik jeruzsálemi várfalat.


Izraeli régészek megtalálták annak a 2000 évvel ezelőtti csatának a helyét, ahol a várost ostromló római katonák betörésükhöz lerombolták Jeruzsálem falait – jelentette be az Izraeli Régészeti Hatóság. A csata nyomait tavaly télen, a Bezalel művészeti akadémia új egyetemi negyedének építésénél találták meg. A leletek igazolják a kortárs hadvezér és történész, Josephus Flavius korabeli leírásait.

A lerombolt falrészlet a jelenlegi óváros falain kívül található. Ott – írta Flavius a Zsidó háború című művében – egy harmadik várfalat építettek a város védelmére, mert készültek az összecsapásra a rómaiakkal. A régészek megtalálták egy torony maradványait is. A tornyot a római harcosok ostromgépeiből kilőtt parittyakövek és lövedékek veszik körül. „Ez a város bevételére és a Szentély lerombolására tartó, Titus vezette római hadsereg intenzív bombázásának a lenyűgöző bizonyítéka” – áll a régészeti hatóság közleményében.

A rómaiak azért bombázták a falakat, hogy támadják a városfalak védőit, és fedezéket nyújtsanak a római harcosoknak a faltörő kosok bevetéséhez, a város védelmi vonalának megtöréséhez.