Kiderülhet, mi történt a hurrikánban elsüllyedt El Faro teherhajóval

-

Végre megtudjuk, mi okozhatta a 33 fős legénységével és teljes rakományával együtt tavaly ősszel elsüllyedt El Faro vesztét - írja a Washington Post.


A hajó után kutatók korábban már megtalálták az elsüllyedt hajót és törmelékeit az óceán fenekén. "Hatalmas eredmény egy kosárlabda méretű tárgyat megtalálni 4800 méter mélyen" - mondta a kutatást végző National Transportation Safety Board igazgatója, Christopher A. Hart.

Az NTSB szerint kritikus információkat rejthet az adatrögzítő. Attól azonban, hogy a berendezés megvan, még nincsenek megoldva a hatóság problémái: ki kell dolgozniuk egy tervet a felszínre hozatalához.Az El Faro Puerto Ricóból tartott a floridai Jacksonville-be, amikor elsüllyedt. Az első segélykérésükben arról számoltak be, hogy a hajóba szivárog be a víz, később pedig egy levélben azt írták, hogy a közelben tomboló hurrikán miatt nagyon rossz körülmények között hajóznak.


A hajó roncsait tavaly ősszel találták meg, már az első képeken is látszott, hogy a híd leszakadt a viharban a hajótestről.