Kiderül, kik kémkedtek a KGB-nek Izraelben

Fotó: MTI / ABIR SZULTAN

-

A Mitrohin-archívum eddig ismeretlen dokumentumait hozzák nyilvánosságra.


Magas rangú izraeliek is szerepelnek a KGB ügynöklistáján. A szovjet titkosrendőrség 1992-ben dezertált tisztje, Vaszilij Mitrohin szerint a zsidó államban parlamenti képviselőket és egy vezérkari tisztet is beszerveztek – írja Jediót Ahronót. Mitrohin a Szovjetunió összeomlása után, 1991-ben sétált be az általa kimásolt, illetve kijegyzetelt dokumentumokkal a moszkvai brit nagykövetségre. Egy évvel később már Nagy-Britanniában élt, dezertálása után pedig volt szovjet ügynökök hada lepleződött le Angliában, Franciaországban, Németországban és az Egyesült Államokban. Becslések szerint világszerte mintegy ezer titkos ügynök kilétére derült fény. Cambridge-ben őrzött dokumentumait, az úgynevezett „Mitrohin-archívumot” a brit hatóságok 2014 nyarán nyitották meg a kutatók előtt.

A Jediót Ahronót pénteki, hétvégi számában részletes beszámolót közöl majd az izraeli vonatkozású dokumentumokról. A szovjet titkosszolgálat Izraelben egészen magas szinten is ügynököket működtetett: parlamenti képviselőket, hírszerzésben dolgozókat, biztonsági szempontból érzékeny területeken alkalmazott mérnököket, sőt a hadsereg egyik magas rangú tisztjét is.

Egyik csapásirányuk a politikai pártok voltak: a kneszet 3 képviselője is dolgozott a KGB-nek. Egyikük fedőneve Grant volt, s az iratok szerint Beér-Seva közelében, a Suval nevű kibucban élt. Nem volt nehéz azonosítani: Elazar Granot költő és politikus, a Mapam nevű baloldali párt képviselője, a 80-as években a kneszet külügyi és biztonságpolitikai bizottságának tagjaként dolgozott titokban a szovjeteknek. A Mitrohin-archívum szerint Jurij Kotov KGB-tiszt szervezte be még a hatvanas évek elején, de a kapcsolat 1967-ben, a tel-avivi szovjet nagykövetség kiürítése után megszakadt. Fia, Dan Granot emlékezetében máig él a diplomata-rendszámú kocsin olykor hozzájuk érkező éjszakai látogató, aki „kiváló vodkát és csodálatos magyar szalámit hozott”. De fia szerint Elazar Granot „nem fért hozzá titkos információkhoz, és így még ha akart volna, se tudott volna kémkedni”.

Nem csak a politikusok, hanem a mérnökök között is voltak ügynökök. A Boker, vagyis reggel nevű ügynök a szigorúan titkosnak minősített nemzeti vízműprogramban, a Dzsimi fedőnevű a repülőgépiparban, a Lavi típusú repülő tervezésén, egy harmadik mérnök pedig a Merkava tank fejlesztésén dolgozott – s mellesleg jelentett munkájáról a szovjeteknek.

A teljes egészében csak pénteken publikálandó listán szerepelnek még a médiában dolgozó izraeliek és egy rejtélyes, Malinka nevű ügynök is, aki főállásban az izraeli hírszerzésben, a Sin Bét belbiztonsági szolgálat elhárítással foglalkozó részlegén dolgozott. A legnagyobb hal azonban egy magas rangú katonatiszt, a dokumentumok szerint ugyanis a KGB-nek sikerült beszerveznie a vezérkar egyik tábornokát is. Nevét 1993-ban, a Mitrohin-iratok megszerzésekor a brit titkosszolgálat átadta Izraelnek. A meg nem nevezett katonát egészségi állapota, valamint az ügy kínossága miatt nem állították bíróság elé, a tábornok pedig hamarosan meghalt.