Kicsit közeledett a francia és a német álláspont Görögország ügyében

-

A görög helyzetről tanácskozott Angela Merkel és Francois Hollande azért, hogy az euróövezeti államok keddi rendkívüli csúcstalálkozóján közös álláspontot képviseljenek.


Tiszteletben tartjuk a görögök szavazatát, és meghallottuk minden demokratikus görög párt üzenetét arról, hogy az euróövezetben kívánnak maradni. Az ajtó nyitva áll a tárgyalások előtt –mondta Francois Hollande francia államfő Angela Merkel német kancellárral tartott rövid sajtótájékoztatóján Párizsban. Hozzátette:


Nincs sok időnk. A helyzet sürgős Görögország számára, és sürgős Európa számára is.

Angela Merkel is úgy fogalmazott, hogy „az ajtó nyitva áll a tárgyalásokhoz”, de megjegyezte azt is, hogy szerinte idáig is „nagyon sok szolidaritást mutatottunk Görögország irányába, az utolsó ajánlat nagyon nagyvonalú volt”.


A német kancellár tiszteletben tartja a görögök döntését, de felhívta a figyelmet arra, hogy „meg kell hallgatni az eurózóna 18 tagjának álláspontját is”, mert „az is a demokrácia” része.


Tizenkilencünknek ugyanaz a valutája. Azaz mindenkinek felelősen kell viselkednie és szolidaritást kell tanúsítania

– mondta a német kancellár.


Az euróövezet tagállamainak állam és kormányfői kedden rendkívüli csúcstalálkozót tartanak a görögországi helyzet megvitatása céljából, ahol Görögország várhatóan új javaslatokat terjeszt elő. A francia-német egyeztetés legfőbb célja az volt, hogy a görög helyzettel szemben Franciaország és Németország közös álláspontot képviseljen.

A párizsi egyeztetés után Merkel először mondta ki azt, amit Párizs régóta képvisel: a tárgyalások folytatása előtt az ajtó nyitva áll, és azt, hogy a szolidaritás az egyik legfőbb érték Európában. A francia államfő viszont arra utalt, hogy amennyiben Athén kedden nem terjeszt elő komoly javaslatokat, az eddig hangoztatott német álláspontot fogja magáévá tenni, miszerint a reformjavaslatok és a takarékossági csomag elutasítása után nincsenek meg az alapok ahhoz, hogy új mentőprogramról tárgyaljanak Görögországgal.

Egy görög kormányzati tisztségviselő korábban azt közölte, hogy Merkel és Ciprasz hétfőn telefonon beszélt egymással. A névtelenül nyilatkozó forrás egyéb részleteket nem árult el, csak annyit, hogy Ciprasz kedden áll elő az euróövezeti partnerek által szorgalmazott új tervvel. A görög kormány igyekszik gyors tempóban összeállítani egy mentőcsomagot, még mielőtt a bankok kifogynak a készpénzből, miután a lakosság nagy többsége nemmel szavazott a hitelezőkkel kötendő megállapodásra a vasárnap tartott referendumon.