Kibulizta, kicsajozta magát, majd megmentette az atlétikát

Fotó: AFP / Manjunath Kiran

-

Usain Bolt lett az atlétika hőse, miután kétszer is legyőzte a pekingi világbajnokságon a gonoszt, a doppingolás miatt kétszer is eltiltott, de bombaformában visszatérő Justin Gatlint. De hogyan lett a világ leggyorsabb embere a jamaicai?


Usain Bolt megmentette az atlétikát gyakorlatilag ezzel volt tele az internet, miután a jamaicai sprinter harmadik alkalommal nyerte meg a 100 méteres síkfutást a világbajnokságon, ez korábban csak Carl Lewisnak és Maurice Greene-nek sikerült.

A 29 éves atléta eredménye azonban nemcsak ezért járta körbe a sajtót, hanem az elmúlt időszakban az atlétika világát megrázó doppingbotrány miatt is, és azért, mert a jóval esélyesebbnek tartott Justin Gatlint verte meg egyetlen századmásodperccel. Azt a Gatlint, aki az elmúlt két évben verhetetlen volt, aki zsinórban 28 versenyt nyert meg, akié az öt legjobb idő volt az idén 100-on, és aki 33 évesen talán gyorsabb, mint valaha.


A 100-as döntő:


Az amerikai sprintert azonban nem az eredményei miatt fütyülik ki rendszeresen, hanem azért, mert kétszer is eltiltották doppingolás miatt, miközben Bolt a kezdeti sikerei óta egyszer sem került komolyabb doppinggyanúba. Ebben a sorozatos botrányok miatt velejéig romlottnak tűnő élsportban szükség van ilyen hősökre, Bolt pedig ebbe a kategóriába tartozik, hiszen az elmúlt időszakban jobbára csak a sebeit nyalogatta, annyit volt sérült, de Pekingre összeszedte magát, és a kínai fővárosban ismét bizonyított.


Gatlin (balra) hiába erőlködött a 100-as döntőben


Nem csoda, hogy a közösségi médiában is a legnagyobb sztárok közé emelkedett, a Twitter-oldalát 3,77 millióan követték vasárnap, amikor megnyerte a 100 métert, a nemzetközi szövetség Facebook-oldalán pedig 3 millióan kattintottak a 100-as fináléról írt anyagra, és több mint 40 ezren lájkolták a hatszoros olimpiai bajnok győzelmét.


Köszönöm, Usain Bolt, hogy megmutattad a világnak, hogy nem kell csalónak lenned ahhoz, hogy bajnok legyél!

Büszke vagyok rád és az atlétikára is” – olvasható Bolt Facebook-oldalán a győzelmét hirdető cikk alá írt legnépszerűbb komment.

„Addig a világ leggyorsabb embere akarok lenni, amíg vissza nem vonulok. Nyugodtan, mindenfajta nyomás nélkül jöttem Pekingbe, bíztam magamban és abban, hogy nyerhetek, még ha Justin jóval esélyesebb is volt nálam” – ezek már Bolt szavai, amelyek meglehetősen érett versenyzőre utalnak.


Bolt és édesanyja a pekingi 100-as döntő után


Csütörtökön újra összecsapott Bolt és Gatlin, ezúttal 200 méteren. A BBC úgy harangozta be a finálét, mint egy ökölvívó világbajnoki címmeccs visszavágóját. Sokan féltették Boltot, hiszen a döntőben már a hatodik futása volt a vébén úgy, hogy az idén 200-on alig versenyzett, és a medencesérülése miatt egyébként is kérdéses volt, hogy hogy bírja majd a világbajnokság végét. A jamaicai klasszis azonban mindenkire rácáfolt, és megmutatta, hogy nem véletlenül veretlen már hosszú évek óta 200-on: a világ idei legjobb idejével (19,55 mp) nagyon simán megverte Gatlint, és lett világbajnok. (Majd egy operatőr egy segwayjel csúnyán elgázolta.)


A 200-as döntő:


Így lett a világ leggyorsabb embere

Pályafutása elején elképesztő tehetségének és félelmetes, semmihez sem hasonlítható fizikai adottságának köszönhette a győzelmeket. Persze mellette keményen dolgozott, de amíg korábban belefértek a kicsapongások, addig ma már, közel a 30-hoz nem engedheti meg magának azt a rocksztáréletet, amit évekkel ezelőtt élt.

15 évesen kóstolt bele először a sztárságba, junior világbajnok lett, elkezdett csajozni, és ekkor szívta el élete első marihuánás cigijét is. „Azt hiszem, három lány volt a legtöbb, akivel egyszerre jártam. A marihuánás cigi kísértésének egyszer engedtem, de rettenetes volt. Elszédültem, és az jutott eszembe, hogy ha apa megtudja, hogy egy kis Bob Marley lettem, kitekeri a nyakamat” – írta A szélnél is sebesebben című önéletrajzi könyvében.


Bolt 15 évesen lett junior világbajnok


Amerikába hívták egyetemre, de nem akart a tanulás mellett olyan kőkeményen edzeni, mint amit megkövetelnek a tengerentúlon, ezért inkább Jamaica fővárosába, Kingstonba költözött. Az edzések mellett persze egyből belevetette magát a nagyvárosi éjszakai életbe.


Életemben először nem voltam apa szeme előtt, és hiába az új hivatás, a bulizás fontosabb volt az atlétikánál.

Mindennap elmehettem partizni. Mindig a város legjobb klubjában, a Quadban lógtam. Már belépőt sem kellett fizetnem, ismertek, emlékeztek a 2002-es ifjúságivébé-győzelmemre. Nem ittam, talán egy-két Guinnesst csak, de az edzéseken mindig fáradt voltam, mert zárásig ott voltam a klubban.”

Jött egy komolyabb sérülés, 18 éves volt, és úgy döntött, hogy edzőt vált. Ekkor lépett az életébe Glenn Mills, aki tudta, hogy Bolt csak akkor működik rendeltetésszerűen, ha néha lazábbra engedi a pórázt, ezért hagyta, hogy Usain olykor kieressze a gőzt, és ehhez igazította az edzéstervet is.


Így ropja Bolt


Sokszor buliból hazafelé menet gyorsétteremben ette tele magát, de ahogy telt az idő, kezdte belátni, hogy sokáig nem élheti ezt az életet, valamit el kell hagynia. Előbb a gyorséttermeknek fordított hátat, majd esténként inkább kikapcsolta a telefonját, hogy senki ne hívja el bulizni. Kőkeményen edzett, aminek meg is lett az eredménye. Jött a pekingi olimpia, 22 éves volt, és mindent megnyert, ahol elindult, 100-on és 200-on is világcsúccsal lett aranyérmes, akárcsak a 4x100-as jamaicai váltó tagjaként. Ugyanabban a városban, ahol most is győzött a vébén.

Nyilván egyből magára vonta a doppingellenőrök figyelmét, folyamatosan utaztak rá, de soha semmit nem találtak nála. „Utánam jöttek a mosdóba. Először nagyon nem tetszett, hogy idegen fickók nézegetnek.


Mondtam is nekik, hogy ne bámulják már a fütyimet!

Persze a sztárságnak volt jó oldala is, olyan nőm volt, amilyet csak akartam, elmentem bulizni, és bárkit megkaphattam. Los Angelesben például összefutottam Heidi Klummal és Sandra Bullockkal egy étteremben, majd megkérdezték, hogy elmegyek-e velük bulizni. Korábban csak álmodoztam róluk, persze, hogy elmentem velük. De csak buliztunk és hülyéskedtünk, nem történt köztünk semmi” – áll a hivatalos verzió Bolt könyvében. Aztán egy másik buliban összefutott Mickey Rourke-kal is, a hollywoodi színész kihívta hajnali négykor egy futóversenyre. „Kimentünk az utcára, és hagytam nyerni.”


Heidi Klum, Usain Bolt és Sandra Bullock

Heidi Klum, Usain Bolt és Sandra Bullock


„Rengeteget változtam és tanultam. Egy sokkal érettebb Usain vagyok, például jóval több áldozatot hozok, mert már nem elég három hónapot készülnöm, mint 22 évesen” – fogalmazott Bolt közvetlenül a világbajnokság előtt.

Önéletrajzi könyvében azt írta, hogy a riói olimpián még szeretne elindulni, akkor úgy gondolta, hogy 30 évesen még 9,6 másodpercre képes lesz. Most 9,79-cel nyerte a 100-at, és bár a következő egy évben két tizedet várhatóan nem fog gyorsulni – azaz újra világrekordja, 9,58 közelébe kerülni –, de jelen állás szerint érik neki a hetedik olimpiai bajnoki cím is.