Kiborította az osztrákokat a magyar kormány

Fotó: AFP / CSABA SEGESVARI

-

Pintér Sándor egy napja még nem szólt osztrák kollégájának a dublini eljárás felfüggesztéséről, ezért most nagyon ingerülten reagált.


Az osztrák belügyminiszter, Johanna Mikl-Leitner némileg ingerülten reagált a keddi magyar bejelentésre, amely szerint Magyarország „technikai okokból” felfüggeszti az úgynevezett Dublin III. rendelet alkalmazását, vagyis nem fogadja vissza azokat a menedékkérőket, akik elsőként magyar területen kértek menedékjogot, de később más európai országokba távoztak.

„Aki határok nélküli Európában akar élni, annak be kell tartania a schengeni szabályokat. Ez természetesen igaz a dublini rendeletre is.” – mondta kedden a miniszer osztrák lapoknak, és utalt arra is, hogy visszavonhatják azt a negyven osztrák rendőrt, akik jelenleg a magyar hatóságok munkáját segítik a szerb határon, mivel egy ilyen segítség nem lehet egyoldalú.

Az osztrák miniszter ingerültsége információink szerint annak is betudható, hogy épp hétfőn találkozott magyar kollégájával, Pintér Sándorral, de ő nem szólt neki a tervezett lépésről. Az APA értesülése szerint Perényi János bécsi magyar nagykövetet bekérették az osztrák külügyminisztériumba. Az osztrák külügyminisztérium szóvivője szerint a helyzet kormány mielőbbi tisztázását várja a magyar kormánytól.

Mikl-Leitner nemrégiben adta utasításba, hogy elsőbbséget élvezzen a migrációs hatóságnál 1300 olyan kérelmező ügye, akiket a dublini szabályok szerint vissza kellene küldeni Magyarországra vagy Olaszországba. Ebben az évben eddig összesen 620 menedékkérőt küldtek vissza más országba. Kivételt képez Görögország, ahová évek óta nem irányítanak vissza kérelmezőket, mivel gyakorlatilag nem működik a menekültügyi rendszer.


Natasha Bertaud, az Európai Bizottság bevándorlási ügyekért felelős szóvivője azt közölte: a Bizottság felvette a kapcsolatot a magyar hatóságokkal, hogy tisztázza, mik azok az okok, amik a felfüggesztéshez vezettek. Mivel a Dublin III. rendelet nem tartalmaz előírásokat arra az esetre, ha a fogadó állam felfüggeszti a transzfereket, a Bizottság arra kérte Magyarországot, hogy haladéktalanul tisztázza, milyen természetű problémáról van szó, mennyire súlyos a helyzet, és közölje, hogy milyen lépéseket tesz annak megoldására.