Kibékült a hegedűművész a síszövetséggel

Fotó: DPA / MICHAEL KAPPELER

-

A Nemzetközi Sí Szövetség (FIS) rendezte vitáját Vanessa Mae hegedűművésszel, akit korábban azzal vádolt, hogy csalással jutott ki a 2014-es szocsi téli olimpiára.


A két évvel ezelőtti téli játékokon óriás-műlesiklásban szerepelt Mae rágalmazásért perelte be a FIS-t, miután a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) tavaly nyáron tisztázta őt a kvalifikációs csalás ügyében. A hegedűművész immár visszavonta keresetét, mivel a FIS bocsánatot kért tőle és „megfelelő kártérítést” ajánlott fel számára. Mae a szövetségtől neki járó pénzt jótékonysági célra fordítja.

A FIS 2014 novemberében négy évre eltiltotta Mae-t azzal az indokkal, hogy az olimpia előtt több szabálytalanság is történt négy szlovéniai óriás-műlesikló versenyen, amelyeken a rendezők eredményeket és jegyzőkönyveket hamisítottak úgy, hogy az a hírességnek kedvezzen. Tavaly nyáron aztán a CAS úgy ítélte meg, hogy Mae nem vett részt a manipulációban - vagy legalábbis erre nem utal semmilyen bizonyíték -, ezért felmentette, ezzel együtt jelezte, hogy a síző nem szerezhetett volna ötkarikás kvótát, mivel a szlovéniai versenyeken komoly szervezési hiányosságok merültek fel.

A hegedűművész thaiföldi színekben, Vanessa Vanakorn néven indult Szocsiban. A 67 versenyző közül utolsóként zárt óriás-műlesiklásban, több mint ötven másodperccel lemaradva a győztes szlovén Tina Mazétól.

A szingapúri születésű, kínai anyától és thai apától származó, Angliában felnőtt Mae Thaiföld történetének második téli olimpikonja.