Kiapadhatatlannak tűnik a menekültfolyam

-

Hétfő reggel óta kedden kora reggelig 7300 bevándorló érkezett Magyarországra Horvátország felől. Hegyeshalomra hétfőn 12 000 ember ért el, nagy részük már továbbment Ausztriába. A határ ausztriai oldalán az osztrák határőrség kedd délelőttől ismét szúrópróbaszerűen ellenőriz.


Hétfőn mintegy 5300, kedd reggel hat óráig csaknem 2000 illegális bevándorló lépte át a magyar határt Horvátország felől, közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK). Adataik szerint augusztus 5. óta 126 522 ember érkezett, ebből 74 600 szeptemberben.

Barcsról még hétfő este elindult az első vonat mintegy 1800-2000 menekülttel, ez kedd délelőtt érkezett Hegyeshalomba, és kedden még három szerelvény követi majd.

Innen a migránsok gyalog indulnak tovább Ausztriába. Hétfőn egyébként mintegy 12 ezer ember érkezett a hegyeshalmi vasútállomásra.

Az osztrák hatóságok kedden délelőtt 10 órától a hegyeshalmi határátlépési pontnál részleges és szúrópróbaszerű határellenőrzést hajtanak végre, közölte a rendőrség.

Közben hírügynökségi jelentések szerint a török-görög határon már több száz menekült gyűlt össze, mert azt remélik, hogy Brüsszel beleegyezik abba, hogy legálisan is belépjenek az Európai Unióba.

Görögországból is folyamatos a továbbutazás, hétfő éjjel több száz bevándorló ért az Athénból induló buszokkal a görög–macedón határra.