Kiállt a menekültek mellett az ENSZ főbiztosa

Fotó: MTI/MTVA / FAZRY ISMAIL

-

Szerinte a határokat nyitva kell tartani, mert a menekültek nem terroristák, hanem a terror áldozatai.


Minden határt nyitva kell tartani a szíriai menekültek előtt, legyen az Európában, a Perzsa-öbölben vagy bárhol máshol - mondta Antonio Guterres, az ENSZ menekültügyi főbiztosa a jordániai Súnehben megrendezett Világgazdasági Fórumon. Szerinte a szíriai menekültekért nem csupán a közel-keleti térség országai felelősek, hanem az egész világ.

A főbiztos megjegyezte, néhány állam a biztonságára való hivatkozással megtagadja, hogy menekülteket fogadjon be, viszont


a menekültek nem terroristák, hanem a terror első számú áldozatai

Hozzátette, nem hinné, hogy a közel-keleti térség problémái a menekültek számlájára írhatóak.

A világszervezet illetékese kifejtette, jelenleg mintegy négymillió szíriai menekültet regisztráltak a polgárháború dúlta Szíriával szomszédos országokban, és az otthonaikat hátrahagyók száma még több lehet, mivel sokan tartózkodnak Jordániában és Libanonban hivatalos regisztráció nélkül. A csatatérré változott közel-keleti országban mintegy 7,6 millióan kényszerültek arra, hogy elhagyják otthonaikat és az országhatáron belül keressenek menedéket.

Guterres sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy a nemzetközi közösség "nem dolgozik megfelelően együtt, hogy válaszolni tudjon a szíriai humanitárius szükségletekre". Kifejtette, hogy a világszervezet az elmúlt évben a menekültek alapvető szükségleteinek csupán a 60 százalékát tudta fedezni.

A 2011. március 15-én békés tüntetésekkel kezdődött, majd a véres megtorlás hatására polgárháborúba torkollott szíriai felkelés halálos áldozatainak számát az ENSZ 2015 januárjában 220 ezerre tette.