Kiállítják Micimackó koponyáját

Forrás: London museum

-

Az igazi Winnie is sztár volt, utoljára mégis egy élettani atlaszban jelent meg a koponyája, míg a mesebeliről még sorozat is készült.


A londoni állatkert Winnie nevű medvéje ihlette A. A. Milne gyerekregényének főszereplőjét, akit Karinthy fordításban Micimackónak hívnak. Milne gyakran meglátogatta az állatkert hírességének számító barnamedvét. Winnie 1934-ig élt Londonban, koponyáját a Királyi Sebészkollégium őrizte meg. Most kurátorok egy csapata megkereste a híres medve koponyáját és a Hunterian Múzeumban - aminek csak nevében van köze a vadászathoz - állítják ki - írja a BBC.


"Egy napon, mikor Micimackónak semmi dolga nem akadt..."


A medvét Christopher Milne, a szerző fia, akinek a meséket írta, is ismerte. Még fénykép is készült róla a BBC szerint, amelyen mézzel eteti az állatot. A medvét amúgy is tömték édességekkel a gyerekek, Sam Alberti, a Hunterian igazgatója úgy véli, emiatt van annyira kevés foga a koponyának.


Róbert Gida, azaz Christopher Robin Milne plüssjátékai


Az állatkerti medve származási helyéről, Winnipegről kapta a nevét, ez rövidült később Winnie-re. Az állat az első világháború miatt került Európába, annak a kanadai ezrednek volt a kabalája, amelyben első gazdája is harcolt.

Az igazi Winnie-nek sokkal mostohább sors jutott, mint a mesebelinek. 1934-es halála után csak egy élettani atlaszban jelent meg, míg Milne figurájáról rajzfilmet, sorozatot, képeskönyvet és mindenféle gyerekeknek eladható játékot is csináltak.

A sztori legnyomorultabb szereplője persze maga Milne, akinek komoly írói munkásságáról alig tud valaki, a többség csak a Micimackó szerzőjeként gondol rá.