Kiakasztotta a Batgirlt terrorizáló Joker a rajongókat

Forrás: DC Comics

-

Legalábbis egy részüket. A borítót mindenesetre visszavonták, most mindenki sajnálkozik. Pedig nagyon szép volt.


Júniusban a DC Comics a hetvenöt éves Joker előtt tiszteleg, ez úgy néz majd ki, hogy minden képregényének csinál abban a hónapban egy egyedi borítót, amin Joker is rajta van. Így készült a Batgirl 41. számához is egy speciális borító, amely Alan Moore 1988-as The Killing Joke című Batman-képregényére utalás. Abban Joker megtámadja, illetve feltehetően meg is erőszakolja Batgirlt, aki tolószékbe kerül.

A mostani spéci borítón Joker látható, amint stukkerrel a kezében hátulról öleli a Joker-szájjal kipingált és rettegő Batgirlt, mutatóujját a halántékához szorítva.


Balra a speciális, évfordulós borító, amelyet visszavontak, jobbra a hagyományos és végleges, amellyel a képregény megjelenik


De sajnos elszabadult a pokol. A rajongók felháborodtak a megfenyített hősön, ChangeTheCover hashtaggel követelték a Twitteren, hogy vonják vissza a Rafael Albuquerque által rajzolt borítót. A Batgirl ugyanis az elmúlt hónapokban az egyik legsikeresebb DC-képregény, nem függetlenül a könnyed és vicces hangvételétől. Sokak szerint több nőhöz juttatta el a képregényeket. A The Mary Sue női képregényblog szerzője szerint az egyedi borító szépen meg van rajzolva ugyan, de épp nem úgy ábrázolja a hőst, ami miatt Batgirl-rajongók a Batgirl-rajongók.

Amúgy a Batgirl alkotóinak véleményét nem kérték ki az évfordulós borító készítésekor, ez is kiakasztott sokakat, többek között a Batgirl alkotóit.

Aztán megjelent a SaveTheCover hashtag is. Adam Baldwin színész egyenesen cenzúráról beszél.


Ki érezhette magát fenyegetve, terrorizálva valójában?

A DC Comics végülis visszavonta a borítót, maga a rajzoló, Albuquerque kérésére. A Guardian cikkében elolvasható a DC, Albuquerque és a Batgirlt szerző Cameron Stewart hivatalos közleménye is, amelyekből kiderül, hogy megbántani senki nem akart senkit, a művészetet mindenki tiszteli, de sokan megbántódtak, sajnos. Utólag a DC közleményét is tisztázni kellett, mert az kétértelmű volt, és arra engedett következtetni, hogy Albuquerque-t megfenyegették. Nem, a Batgirl rajongói érezték magukat igazából fenyegetve a borító miatt, Stewart szerint.

Utóbbi rajzolja majd egyébként Chuck Palahniuk Harcosok klubja-folytatását.