Kiakadtak a világ vezetői Donald Trumpra

Fotó: Getty Images / Justin Sullivan

-

Elhatárolódott Paul Ryan, az amerikai képviselőház republikánus elnöke a pártja színeiben induló Donald Trump elnökjelölt-aspiráns kijelentésétől, miszerint teljesen betiltaná a muzulmánok beutazását az Egyesült Államokba. Trumpot bírálta a Fehér Ház, az amerikai külügyminiszter, a francia és a brit miniszterelnök is.


A házelnök sajtótájékoztatóján - anélkül, hogy megnevezte volna Trumpot - közölte, az ilyen nézeteknek nincs helye a republikánus pártban, és ami még fontosabb, az Egyesült Államokban sem. A vallás szabadsága alapvető alkotmányos jog - mondta. Ryan arról is beszélt, hogy sok muzulmán tett szolgálatot az országnak és dolgozik a kongresszusban. Hozzátette, "néhányan a legjobb és legnagyobb szövetségeseink közül a radikális iszlám terrorizmus elleni harcban muzulmánok".

Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője azt közölte, Trump kijelentése alkalmatlanná teszi őt az elnöki tisztségre, és felszólította a többi republikánus elnökjelölt-aspiránst, hogy "azonnal" utasítsák el. Hozzátette, hogy a milliárdos kampánya a történelem szemetesládájába való, megnyilvánulásai pedig sértőek és mérgezőek.

John Kerry amerikai külügyminiszter is reagált Trump kijelentésére, azt mondta, az nem segíti az Iszlám Állam elleni harcot. "Az olyan kijelentések, amilyeneket hallottunk, nem konstruktívak, s akkor még diplomatikusan fogalmaztam" - közölte.

Manuel Valls francia miniszterelnök pedig azt írta a Twitteren: "Trump, mint sokan mások is, gyűlöletet szít, és félretájékoztat."Trump szavait kritizálta az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága és David Cameron brit miniszterelnök is, utóbbi szerint az elnökjelölt által mondottak megosztóak és értéktelenek, egyszerűen rosszak. Megszólalt az ügyben J. K. Rowling, a nagysikerű Harry Potter-könyvek szerzője is, a Twitteren azt írta, Donald Trump amerikai elnökjelölt-aspiráns rosszabb, mint a Harry Potter könyvekből ismert Voldemort nagyúr.


Nem ez volt az első megjegyzése, ami felháborodást okozott

A legnagyobb támogatottságot élvező amerikai republikánus elnökjelölt-aspiráns helyi idő szerint hétfőn az amerikai sajtónak küldött állásfoglalásában azt írta, hogy "teljesen és mindenestül le kell állítani a muszlimok belépését az Egyesült Államokba", amíg nem tisztázódik, hogy mi zajlik az országban. Azzal indokolta javaslatát, hogy a muzulmánok széles rétegei gyűlöletet éreznek az amerikaiak iránt.

A republikánus párt színeiben induló milliárdos elnökjelölt nem először tesz olyan kijelentéseket, amelyek megbotránkoztatják az amerikai közvélemény egy részét, de figyelmes fülekre találnak a társadalom egy jelentős rétegében. A minap azt mondta, hogy az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni harcban nemcsak a terroristákat, hanem a családjukat is "ki kell iktatni".

A múlt hónapban pedig arról beszélt, hogy elnökké választása esetén kötelezné a muszlimokat az Egyesült Államokban, hogy regisztrálják magukat, és megfigyeltetné a mecseteket is.

Emellett ismét bevezettetné az Obama-kormány által betiltott, a vízbefojtást imitáló vallatási módszert, mert - mint fogalmazott - az "semmiség" ahhoz képest, hogy az Iszlám Állam embereket fejeztet le.