Kiakadt Orbánon, kilép a Fideszből a roma polgármester

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

-

Ács vezetőjének, Lakatos Bélának nem tetszett, ahogy a miniszterelnök a menekültügyet összehasonlította a romaüggyel.


Felháborodott Orbán Viktor hétfői beszédén, ezért kilép a Fideszből Ács polgármestere, Lakatos Béla. Erről az Index számolt be.

Magyarország egyetlen cigány városvezetője eddig is fel volt háborodva azon, ahogyan a kormány a menekültkérdést kezelte. Amikor a menekültek a Keletiből Ausztria felé kezdtek menetelni, felajánlotta, ha Ácshoz érnek, kimennek segíteni nekik adományokkal.

A miniszterelnöknek a cigányságról szóló mondatai után azonban beadta kilépési nyilatkozatát a Fidesznek. A miniszterelnök hétfői, a nagykövetek előtti beszédében többek között azt mondta: „Magyarországnak az a történelmi adottsága, hogy együtt él néhány százezer romával. Ezt valakik valahol valamikor eldöntötték, amit mi megörököltünk.” A beszéd miatt mások is tiltakoztak, erről itt olvashat.

„Az egész már nem az én világom. Ahogy most intézi a Fidesz az ügyeket, elfogadhatatlan az én értékrendem alapján. De legfőképp az a tegnapelőtti beszéd, amiben a miniszterelnök a menekültügyet és a romaügyet hasonlítja össze, és a romákat országon kívüliként és egyfajta kényszerű feladatként kezeli” – mondta a politikus az Indexnek.

Nem Orbán Viktoré volt az első olyan nyilatkozat, amikor vezető kormánypárti politikus a cigányságra hivatkozva utasította el a menekültek befogadását. Májusban Trócsányi László mondta azt: Magyarország már csak azért sem tudja befogadni a gazdasági menekülteket, mert gondoskodnia kell 800 ezer cigány felzárkóztatásáról.

Lakatosnak elege van a pártokból, nem tervezi, hogy a Fidesz után máshova lépne be, de azt fontolgatja, hogy a térségben esetleg elindul majd független parlamenti képviselőjelöltként.