Kiakadt Juncker a menedékkérők elosztása miatt

Fotó: MTI/EPA / Stephanie Lecocq

-

Az Európai Bizottság elnöke szerint rengeteg lesz a munkanélküli, ha megbukik Schengen.


Élesen bírálta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke pénteki brüsszeli évnyitó sajtóértekezletén az unió azon tagállamait, amelyek nem tesznek eleget kötelezettségeiknek a menedékkérők EU-n belüli elosztása terén. A luxemburgi politikus elmondta, belefáradt abba, hogy elsősorban a bizottság kapja a kritikákat, miközben a tagországok közel sem tettek meg mindent, amit kellett volna.

Hozzátette, különösen azokra az államokra gondol, amelyek úgy vélik, jó irányba haladnak, amikor azt mondják, hogy nem fogadnak be menekülteket.

Juncker hangsúlyozta, nagyon komoly hitelességi válságot fog előidézni, ha idén sem sikerül gyakorlatba ültetni azon intézkedéseket, amelyekről korábban már politikai és jogi döntés született.Juncker arra is figyelmeztetett, hogy felszökken a munkanélküliség, ha darabjaira hullik szét az Európai Unió útlevélmentes utazási rendszere, és ez esetben szerinte az egységes fizetőeszköz fenntartásának se lenne értelme.

„Schengen nélkül, a munkavállalók szabad mozgása nélkül, az európai polgárok szabad utazása nélkül az eurónak se lenne értelme” – mondta Juncker, és hozzátette, hogy aki fel akarja számolni Schengent, végeredményben az egységes piaccal fogja tenni ugyanezt, ami aztán munkanélküliséghez fog vezetni.