Kiakadt apja munkájára egy jordániai képviselő fia, az ISIS-é lett

Fotó: AFP / UYGAR ONDER SIMSEK

-

Öngyilkos merényletet hajtott végre egy jordániai parlamenti képviselő orvostanhallgató fia három hónappal azután, hogy otthagyta az egyetemet és csatlakozott az Iszlám Állam (ISIS) dzsihadista szervezethez.


Mázen Dalain jordán képviselő az Iszlám Államhoz köthető médiából, illetve az iraki Anbár tartományból sugárzott tévéből értesült a minap Mohammed fia öngyilkos merényletéről. Egy internetes portáljuk, a Dabiq közölte, hogy öngyilkos merénylők három, robbanóanyaggal megpakolt gépkocsival iraki katonai barakkokba hajtottak Anbár székvárosának, Ramádinak a peremén. Az apa az Iszlám Állam honlapjára feltett fényképen ismerte fel a merénylők között a saját fiát.

"A fiamnak megvolt mindene, családja, pénze, orvosnak tanult, de rettenetes gondolatok uralkodtak el rajta" - mondta az AP hírügynökségnek Mázen Dalain jordán képviselő.

A képviselő utoljára júniusban találkozott Mohameddel Ukrajnában, akinek iszlám hitre áttért ukrán felesége volt. Akkoriban vette észre rajta, hogy megváltozott a viselkedése. Az apa indulatosan érvelve azzal fenyegette meg a fiát, hogy megszakítja vele a kapcsolatot, ha továbbra is szélsőséges nézeteket vall. Mohammed másnap Törökországba utazott, anélkül, hogy szólt volna neki.

Mázen Dalain fia nyomába eredt, eljutott egészen a szíriai határig, de fiát nem találta meg. Később kapcsolatba tudott lépni Mohammeddel a Facebookon. Fia tudatta vele, hogy Szíriában van, és csatlakozott az ISIS-hez.

"Nagyon könyörtelen volt velem, mintha nem is a fiam lett volna. Azt mondta, hogy hitetlen vagyok, nem félek Istentől, és az iszlám elleni törvényeket alkotok a parlamentben" - mondta az apa. Nem tudta jobb belátásra venni a fiát.

Mohammed augusztus 20-án értesítette a Facebookon, hogy utoljára lép vele kapcsolatba, befejezte iszlám tanulmányait, és önkéntesen a csatatérre megy mártírhalált halni.

Mohammed Dalain családja háromnapos gyászt tart a szülővárosában, a dél-jordániai Ajban.