Kiakadt a net az új Trónok harca epizódon - miért?

Fotó: Getty Images / Alberto E. Rodriguez / Getty Images / Alberto E. Rodriguez

-

HÁTTÉR

Elnézést, de ez itt a spoiler helye lesz. Halott gyerek ravatala melletti, vérfertőző, feltehetően erőszakoló jelenetről beszélünk. A Trónok harcában. Hm. Na, de kinek, mivel van baja?


A negyedik évad harmadik részében, a címében Daenerys rabszolga felszabadítós hobbijára utaló Breaker of Chains-ben Cercei, apjával és kisebbik fiával áll nagyobbik, halott fia (ex-király) teteme felett. Nagyapa és unoka el, Jaime, a szerető/ikertestvér be. Elküldi az embereket, bezáratja a kapukat - és megerőszakolja Cerceit.

Kérdés lehet az, hogy egyértelműen erőszak történt-e a jelenetben (igen), hogy hogyan is volt ez a könyvben (nem egészen így), miért és hogyan ábrázolja a szexuális erőszakot és a nőket a sorozat és/vagy a könyv (nem egyértelmű, erről hosszasan lehetne beszélni) és hogy a jelenet mit tesz ez hozzá Jaime sorozatbeli karakteréhez (az eddigi, okos irányt követve nem sok jót). De hogy ez a jelenet miért durvább vagy kiakasztóbb, mint amit eddig is ismertünk a sorozattól - és a könyvektől is - azt nem értjük. Mindenesetre az internet népe - de legalább is a hangosabbik fele - nagyon fel van háborodva.


Előre megmondta


A regényfolyamból készült HBO-sorozat Sean Beannel indult. A Gyűrűk Ura alltimer halottja, a fő húzónév a jófej család jófej vezetőjét játszotta. Aztán levágták a fejét. Pár évaddal később pedig mindenkit kinyírtak, akire ránézett. A barátait, embereit és családját legalábbis biztosan. Nem is kicsit. Volt például az a terhes lányba szúrt késes jelenet. Vagy mikor említett (amúgy a szerethető, bátor, satöbbi jócsávó karakter) nagyfiú nyakára rávarrták a sorozat elején cukifaktort is teljesítő farkasának fejét.

De ha hagyjuk is a sokat felhozott Vörös Nászt és szegény szerencsétlen Starkokat, az első évadban többször néztük végig, hogyan alázzák testileg és lelkileg porrá Danearys Targeriant. Vagy a prostituáltakat (férfiakat és nőket ugyanúgy), legyilkolt kisembereket, gyerekeket. Lehet, hogy nem mindig az arcunkba tolva látunk mindent, de Westeros igazán nem az emberi jogokról híres.Mit mond a jelenetről producer, a rendező és az író?

A producer - David Benioff

„Elég horrorisztikus... Nyilvánvalóan éppen ott fekszik Joffrey teste és látjuk azt is, ahogyan Cercei ellenáll. Nemet mond, Jaime merőszakolja. Szóval ez egy nagyon kellemetlen és a forgatás szempontjából trükkös jelenet volt.”

A rendező - Alex Graves

„Hát, a végén mindketten akarják, mert számukra minden izgatóvá válik, főleg a hatalmi játszmák… nagyon jól jött ki. Ez az egyik kedvenc jelenetem, amit valaha rendeztem.”

Az író - G. R. R. Martin

„Mindig [a könyvben is] felkavarónak szántam a jelenetet... de sajnálom, ha az embereket a rossz ok miatt kavarta fel.”

Martin azt is felemlegeti, hogy a könyvsorozatban a két szereplő hosszú hónapok óta először találkozik, nem történik erőszak, a sztorit pedig Jaime narrációjában ismeri meg az olvasó. Az HBO-sorozatban viszont Jaime hetek óta hazaért, a kamera pedig szenvtelen külső szemlélő.


Az HBO egyelőre élvezi a felhajtást


George R. R. Martin reakcióját olvasták bocsánatkérésnek, de olvasták vállvonogatásnak is. A sztorit még könyvsorozatként megismerők arról írnak, hogy előre féltek ettől a résztől. A csak a tévésorozatot nézők pedig még úgy is fel vannak háborodva, hogy ők nem tudják: a könyvben máshogy volt. Még a jelenetet megvédeni próbáló rajongók sem nagyon találnak fogást a Breaker of Chainsen. Nem ez az első erőszaktétel a történetben, Westeros világa nem jó hely a nők számára, a halott gyermeke mellett megerőszakolt anya azonban úgy tűnik nekik is sok. A forgatókönyvírók, a rendező egyelőre nem kért bocsánatot. Nem indult még internetes petíció. Nem élezik a késeket a rajongók a tévé előtt ülve. Az eddigi reakciókból viszont úgy tűnik, hogy az HBO összességében veszít a mostani résszel, mert még a legmegértőbb kritikusok szerint is olcsó sokkolásként használták a nemi erőszakot.