Kiakadt a helyettes államtitkárra a norvég pénzt osztó alapítvány

-

Csepreghy Nándor pár napja nevezte a Norvég Civil Alap pénzeit osztó alapítványokat „pártfüggő, szélhámos gittegyleteknek”. A kormány beleszólást akar a pénzosztásba, az egyik érintett szerint ez nem jó ötlet. A harc hetek óta tart.


A miniszterelnökséget vezető államtitkár nemrég a norvégoknál kifogásolta, hogy a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásának egyik elosztó civil szervezete az Ökotárs Alapítvány, amely Lázár János szerint „ezer szállal kötődik az LMP-hez”. Az alapítvány ezt visszautasította. Kiderült, a kormány szeretne beleszólni a pénzosztásba, az alapítány igazgatója szerint ez azért rossz ötlet, mert a civil alap egyik küldetése pont a civil kontroll erősítése. „Az pedig nem feltétlenül egészséges, ha a kormányzat dönti el, ki gyakoroljon fölötte kontrollt.”

Megkeresésünkre akkor a nagykövetség egy korábbi cikkre adott válaszát idézte be: nyílt pályázaton választották ki a pénzt osztó konzorciumot. Az alap nem támogat pártpolitikai mozgalmat vagy tevékenységet.

A norvég külügyminiszter is reagált nemrég, aki lényegében ugyanezt mondta. Csepreghy Nándor helyettes államtitkár ezután szállt be:

Sem Norvégiának, sem Magyarországnak nem érdeke, hogy „párthoz kötődő, szélhámos gittegyletek” kezeljék a Norvég Alap nyújtotta támogatást – nyilatkozta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára. Szerinte a kormány rendelkezik kellő kompetenciával ahhoz, hogy az alapban lévő pénzt elossza.

A pénz nagy részét eleve is ők osztják, a civilek a civileknek járó támogatásokról dönthetnek.

Az Ökotárs alapítvány megdöbbent a gittegyletezésen, majd hosszan sorolta, a pénzosztó konzorcium tagjai milyen olyan projektekben vettek részt, amelyben valamilyen szerepet vállaltak miniszterek, állami intézmények, vagy hasznosították azok eredményeit. Részt vettek például az új civil törvény előkészítésében és megismertetésében, az Autonómia Alapítvány roma integrációs terepmunkájának tapasztalataira támaszkodott már eddig is számos állami intézmény, vagy a Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány folyamatosan részt vesz a magyar nemzetközi fejlesztési szakpolitika és stratégia kialakításában.