Kiakadt a francia külügyminiszter a magyar határzáron

-Laurent Fabius francia külügyminiszter botrányosnak nevezte egyes kelet-európai országok viselkedését a menekültválsággal kapcsolatban. Magyarországot külön bírálta a határzár miatt.

„Amikor azt látom, hogy egyes európai országok nem fogadják el a kontingenseket (a menekültek elosztását), ez botrányos” – mondta vasárnap a francia diplomácia vezetője az Europe 1 kereskedelmi rádiónak, az I-Télé hírtelevíziónak és a Le Monde című napilapnak adott közös interjúban. Szerinte ezek az országok „Európa keleti felén” vannak.

„A politikailag üldözött embereket, akik háború sújtotta országokból jönnek, be kell fogadni. Ezt menekültjognak nevezik. Reagálni kell. Minden országnak reagálni kell” – mondta Fabius. „Franciaország megtette, Németország már megtette” – tette hozzá.

Fabius azt mondta: „nagyon szigorúan” ítéli meg Magyarország fellépését, amely szerinte „nem tartja tiszteletben a közös európai értékeket”, amikor határzárat épít. „Olyan drótkerítés felhúzása, amelyet még állatoknak sem csinálnak, nem az értékek tiszteletben tartása” – fogalmazott a külügyminiszter.

Szerinte „természetesen” fel kell számolni a falat, és az Európai Uniónak „komoly és szigorú” tárgyalásokat kell folytatnia az ügyben az ország vezetőivel.