Kiadták Belgiumnak a terroristák útlevél-hamisítóját

-

Kiadták Belgiumnak az Olaszországban elfogott Djamal Eddine Ouali algériai állampolgárt, aki vélhetően a Párizsban és Brüsszelben elkövetett merényletek terroristáinak hamis útleveleit készítette.


Djamal Eddine Ouali olaszországi védőügyvédje jelentette be, hogy védencét a dél-olaszországi Salerno közeli Fuorni börtönéből Belgiumba szállítják kiemelt biztonsági intézkedések közepette. A 40 éves algériai férfit március 26-án vették őrizetbe az olasz hatóságok, azóta Fuorni börtönében tartották fogva magánzárkában. Djamal Eddine Oualival szemben a francia és belga hatóságok január elején adtak ki nemzetközi elfogatóparancsot. A férfit azzal gyanúsítják, hogy a tavaly novemberben Párizsban, majd márciusban Brüsszelben elkövetett támadások terroristáinak ő hamisított útleveleket. Többek között a március 18-án elfogott Salah Abdeslam és a Zaventem reptéren öngyilkos robbantást végrehajtó Najim Laachraoui számára is ő készített hamis iratokat.


Djamal Eddine Ouali január 6-án érkezett meg Olaszországba a Brenner-hágó osztrák–olasz határon keresztül. Várandós feleségével a Salerno melletti Bellizziben telepedett le, és itt tartózkodási engedélyt kért a helyi hatóságoktól. Az olasz ellenőrzések során derült ki, hogy nemzetközi körözés alatt álló személyről van szó. A férfi az őt kihallgató olasz hatóságoknak tagadta, hogy terrorista lenne, és nemet mondott a Belgiumnak való kiadatására. Olasz ügyvédje szerint Djamal Eddine Ouali legfeljebb okirat-hamisítással vádolható.