Kiadják a Harisnyás Pippi írójának háborús naplóját

-

Astrid Lindren egy 32 éves stockholmi családanya volt, mikor kirobbant a második világháború. Bár Svédország semleges volt, a Harisnyás Pippi-könyvek írója 17 kötetnyi naplót töltött meg a háború rémségeinek és a saját élményeinek feljegyzésével.


Karin Nyman, Lindren lánya szerint a család mindig is tudott a napló létezéséről, ám annak hatalmas mérete miatt elképzelhetetlennek tartották, hogy valaha kiadható formába gyúrják. Végül arra jutottak, hogy a napló jelentős részét kitevő újságkivágások nélkül is megáll a lábán a mű, és kétéves megfeszített munkát követően Krigsdagböcker (Háborús napló) címen napvilágot látott a kész könyv.


Nyman szerint érdekes olvasmányt nyújt az ugyan semleges, de Hitler és Sztálin közé ékelődve szenvedő Svédország mindennapjainak krónikája. A naplót Lindren egy öreg kosárban tartotta, amelyben sokszor szállítottak élelmiszert a vidéki rokonoktól az éhező Stockholmba.

Bár eddig csak Skandináviában jelent meg a könyv – és az angol fordítás sincs még a láthatáron –, az első kritikák az egekbe magasztalják a Háborús naplót. A többek által példa nélkülinek nevezett mű fő erényeként azt emelik ki, hogy egyrészt érzékletesen mutatja be egy tojásokat és tejet összekuporgató háziasszony szemszögét, másrészt a korabeli újságkivágásoknak köszönhetően komoly történelmi betekintést is nyújt a háborús évek Svédországába.