Kiábrándító vereséget szenvedtek a skót függetlenségpártiak

Fotó: AFP / ADRIAN DENNIS

-

Csak a konzervatív többség elolvadása mentette meg a skótokat attól, hogy a nap vesztesei legyenek.


A Skót Nemzeti Párt mindent megtesz, hogy ellehetetlenítse Theresa May kormányalakítását – mondta Nicola Sturgeon skót miniszterelnök. "Együtt fogunk működni a többiekkel, hogy a konzervatívok ne kerülhessenek a kormány közelébe" – mondta Sturgeon. "Mindig mondtuk, hogy szívesen összefognánk másokkal egy tisztességesebb ország felépítéséért." Szerinte az előrehozott választások után May az alsóházi többséggel a hitelességét is elvesztette.

A függetlenségpárti SNP-nek is rosszkor jött a szavazás: 56 parlamenti mandátumából 21-et veszített el a választáson, ami önvizsgálatra készteti a második népszavazásra készülő Sturgeont. A skót kormányfő csalódásnak nevezte az eredményeket, hiszen két éve pártja elsöprő győzelmet aratott Skóciában, 59 helyből 56-ot söpört be. Most a második függetlenségi népszavazás ellen kampányoló konzervatívok 13, a munkáspártiak 7, míg a liberáldemokraták 4 mandátumot szereztek.

Ez mindenképpen nagy csapás az SNP-nek, mert azt jelzi, hogy a szavazói egy jó része nem volt vevő a függetlenségről és új népszavazásról szóló retorikára. Sturgeon a jelek szerint kénytelen lesz ejteni az új népszavazás ötletét. Korábban már 2019-ben népszavazást tartott volna Skóciában, majd elfogadta, hogy 2020-ban vagy 2021-ben mondjanak ismét véleményt a függetlenségről.

Sturgeon pénteken azt mondta: a konzervatívoknak fel kellene hagyniuk a kemény Brexitre vonatkozó terveikkel. May Konzervatív Pártja a választás előtt 17 mandátumos többséggel rendelkezett a törvényhozásban, és annak reményében írta ki a szavazást, hogy június 19-től még jelentősebb fölényben tárgyalhat a Brexit feltételeiről.

A kemény Brexit elvetését követelte közleményében Leo Varadkar ír kormányfő-jelölt is, mert szerinte May pártja azért veszítette el az abszolút többségét. Varadkar, a kormányzó Fine Gael új vezetője szerint a választások eredménye lehetőséget jelent Írországnak. Azt mondta, mindent megtesz azért, hogy Nagy-Britannia zökkenőmentes és következetes tárgyalásokat után távozzon az EU-ból.

A Brexit-tárgyalásoknak júniusban kellene megkezdődniük. Varadkar Enda Kenny ír miniszterelnököt váltja a kormányfői tisztségben egy jövő heti parlamenti szavazás után.