Ki vigyáz jövőre az Eb-n a nyolcmillió szurkolóra?

Fotó: AFP / MIGUEL MEDINA

-

Jövőre Franciaország 10 városa ad otthont a foci-Eb-nek, és a Le Monde című napilap felteszi a címben idézett kérdést, amire nem nagyon van megnyugtató válasz. Annyi biztos, hogy a francia államra, az UEFA-ra és a rendező városok által felfogadott magán biztonsági cégekre vár a feladat, hogy megvédje a tornán résztvevőket.


A párizsi terrortámadások, különösen, hogy azok egy része a francia nemzeti stadion, a Stade de France közelében történt, méghozzá egy válogatott találkozó idején, súlyos kérdéseket vetnek föl a jövő évi franciaországi futball Európa-bajnokság biztonságával kapcsolatban – írja cikkében az egyik legnagyobb francia napilap, a Le Monde.

Pénteken este az ország legnagyobb, 80 ezer férőhelyes stadionját támadták meg, ami teljesen váratlanul érte nem csak a játékosokat a pályán, valamint a nézőket a lelátón, de biztonsági személyzetet is. Akik ennek ellenére azért nem reagáltak annyira rosszul a történtekre: Francois Holland államfőt a második robbanás után percekkel kimenekítették a stadionból, lezártak több ki- és bejáratot, a lefújás után a pályát ellepő nézőket pedig másfél óra múlva leterelték a gyepről, és kiengedték a stadionból. Ez a másfél óra az adott, kaotikus körülmények között nem számít túl hosszú időnek.


Ilyen jelenteket senki sem szeretne többé látni sporteseményen


Sokkal rémisztőbb az a kérdés, hogy vajon tudja-e a francia állam és annak bűnüldöző, terrorelhárító szervei garantálni a jövő évi Európa-bajnokságra érkező csapatok, szurkolók és állami küldöttségek biztonságát? A jövő évi Eb-t 10 francia városban (Párizs, Saint-Denis, Lille, Lens, Lyon, Bordeaux, Saint-Etienne, Toulouse, Marseille és Nizza) rendezik meg. Ráadásul Michel Platini sok csapatot (talán még a magyart is) boldoggá tevő ötletének köszönhetően minden eddiginél több, vagyis 24 csapat vesz részt a tornán. Ami nem csak azt jelenti, hogy a négy és nyolc évvel ezelőtti rendezvény 8 helyszínéhez képest ezúttal 10-et, hanem azt is, hogy 31 helyett 51 mérkőzést, valamint 16 helyett 24 csapat biztonságát kell garantálni 2016. június 10. és július 10. között. Nem beszélve a nézőkről is. Ha nem is lesz telt ház minden mérkőzésen, de csak a stadionokban mintegy 2,5 millió szurkoló fogja megnézni a meccseket, és ők csak a kisebbik rész: a Le Monde úgy kalkulál, hogy akár 5-6 millióna is lehetnek azok, akik csak bele szeretnének kóstolni az Eb-hangulatba. A négy évvel ezelőtti lengyel-ukrán tornára a világ 125 országából egymillióan érkeztek ezzel a céllal, márpedig Franciaország sokkal vonzóbb célpont egy ilyen túrához.

A szervezőbizottság elnöke januárban arról beszélt, hogy 12 biztonsági kockázati tényezőt állapítottak meg, és ezek közül lépett most már első helyre a terrorizmus.


A szurkolói zónákban összegyűlő szurkolókra magáncégek fognak vigyázni


A lap ezt azzal egészíti ki, hogy a francia futballszövetség és a francia kormány szeptemberben írt alá a jövő évi Eb „biztonsági protokolljáról” szóló egyezményt. Ennek értelmében a belügyminisztérium felelős a stadionok és környezetük, az egyes csapatok szállásának biztonságáért, míg az UEFA a stadionokon belül felel a nézőkért. A tíz házigazda városban kialakított szurkolói zónákat pedig az adott város által felfogadott privát biztonsági cégek fogják védeni, illetve ellenőrizni. Ezek a helyszínek talán még a stadionoknál is veszélyeztetettebbek, hiszen itt viszonylag ellenőrizetlenül gyűlik össze akár több tízezer ember is egy-egy mérkőzésre.

„Kezdettől fogva tudjuk, hogy az Európa-bajnokság sikerességének egyik kulcsa a biztonság garantálása – idézi a lap Jacques Lambert januári szavait a Charlie Hebdo elleni támadás után. – Most is azt mondhatjuk, hogy nem változott a biztonsági készültség mértéke, ami az Eb-t illeti. Ami változott, az a terrortámadások kockázatának mértéke, ami immár jóval meghaladja bármilyen más biztonsági kockázat mértékét. Ez most már nem elméleti veszély, tisztán látszik, hogy valóban veszélyben vagyunk. Okvetlen fejlesztenünk kell a biztonsági intézkedéseket. De ehhez előbb pontosan meg kell határozni azok irányát és formáját. Jelen helyzetben azt kell mondjam, hogy az Európa-bajnokság sport vonatkozású részének szervezése most csak másodlagos a biztonsági intézkedésekhez képest. A kormány meg fogja határozni a tennivalókat, mi pedig aszerint fogunk eljárni.”


Noel Le Graet, a francia futballszövetség elnöke - nem őszinte a mosolya


Noël Le Graët, a francia futballszövetség elnöke ugyancsak januárban így nyilatkozott az ország legnagyobb példányszámú sport napilapjának, a L'Equipe-nek:

„A tornával kapcsolatban mindig is komolyan aggódtunk, és ez az érzés most, nyilvánvalóan, minden eddiginél erősebb.”

Ha akkor nagy volt a kockázat és erős az aggodalom, akkor a péntek éjszakai támadás után ez fokozottan igaz. Egészen biztos, hogy a rendőrségnek, a terrorelhárításnak, a francia belügyminisztériumnak, és magának az UEFA-nak is felül kell vizsgálnia a biztonsági protokolljait.


A L'Equipe mai címlapja


Egyelőre senki nem akar elhamarkodott nyilatkozatokat tenni, ezért hivatalos forrásból még nincs is a fentieknél frissebb nyilatkozat. A futballisták ugyanakkor majd elmondják a véleményüket, melyek közül a Telegraph az olasz válogatott játékosa, Leonardo Bonucci szavait idézi:

„El kell, hogy gondolkodjunk, és majd meglátjuk, mit hoz a jövő. Sajnos most arra is gondolnunk kell, hogy veszélyben van a 2016-os Európa-bajnokság. Akiknek felelősségük van, azoknak kell meghozniuk a szükséges intézkedéseket.”