Ki védi meg a mentősöket az őrjöngő betegektől?

Fotó: MTI / Lakatos Péter

-

Szidalmazás és fenyegetés mindennap éri a mentőket, de évente több tucat esetben komolyan megtámadják őket. A biofüves páciensekre előre készülnek.


Legutóbb március végén, Kisteleken támadt az Országos Mentőszolgálat dolgozójára egy részeg. Sajnos biztos, hogy idén nem ez volt az utolsó alkalom, ugyanis évente 40-50 esetben kell rendőrt hívni – a mentők védelmére.

2015. második fele különösen tragikusan alakult a segítők szempontjából, novemberben egy mentőst megkéseltek, decemberben pedig egy nap alatt két mentődolgozó sérült meg, amikor egy őrjöngő beteg fojtogatni kezdte őket.


Egy, a lapunknak neve elhallgatását kérő mentős azt mondta, hogy baj esetén két eszköze van: a pánikgomb a rádión és az öklei.


Szerencsére nekem még egyiket sem kellett használnom szolgálatban, Budán dolgozom, ott kevesebb a balhé. Tudni kell elkerülni az erőszakos helyzeteket.


A mentős elmondta, hogy hivatalos felkészítést nem kapott a támadások kezelésére, de a tapasztaltabb kollégák elmondták, mi a teendő. A különösen veszélyesnek tűnő helyzetekben addig ki sem szállnak a mentőautóból, amíg meg nem érkeznek a rendőrök. „Ha tudjuk, hogy részeghez vagy biofüveshez megyünk, úgy készülünk, hogy bekattanhat.” Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az ellátáshoz nyugtatót készítenek ki – nem felszívva – és ellenőrzik a beteget, nincs-e nála kés vagy bármilyen, fegyverként alkalmazható tárgy.


Késelés a mentőben.


Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője azt mondja, hogy a mentődolgozók bántalmazás után minden esetben feljelentést tesz az OMSZ, el is indulnak a büntetőeljárások, váltakozó eredménnyel.

„Az elmúlt időszakban egyaránt találkoztunk kemény jogalkalmazói gyakorlattal, ami végrehajtandó szabadságvesztés büntetést jelent, de annak ellenkezőjével is” – jegyezte meg Győrfi.

Támadás esetén az OMSZ mentőegységei a rádiókészülék „pánikgombjának” megnyomásával jelezhetik, hogy veszélybe kerültek, a mentésirányítás informatikai rendszere pedig lehetővé teszi a helyszín meghatározását és a rendőri segítség gyors riasztását is. Ilyenkor a közelben tartózkodó üres mentőegységek is elindulnak a helyszínre.


Ha nem elég a közterületes, jön a rendőr is.


A várhatóan rázós esetekhez pedig márciustól Budapesten az önkormányzati rendészek is segítik. A mentőszolgálat és a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság megállapodása értelmében a rendészek a mentőkkel együtt érkezhetnek a helyszínre, hogy megelőzzék, elhárítsák az ittas vagy drogos személyek által a mentők ellen irányuló agressziót, támadást.

Amennyiben az irányító központ ügyeletese úgy ítéli meg a riasztási esetet, hogy erősebb rendészeti jelenlétre van szükség, rendőri segítséget küldenek a helyszínre.

Amióta él az együttműködés, még nem volt szükség a közterület-felügyelők bevetésére – közölték a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóságán, hozzátéve, hogy a mentődolgozók védelme mellett – szükség esetén – a mentő útját álló és így az életmentést akadályozó, parkoló gépkocsik gyors áthelyezését, elszállítását is megoldják.