Ki nyerte meg az Apple-FBI meccset?

Fotó: iStockphoto / VladTeodor

-

Az FBI és az amerikai igazságügyi minisztérium hozzáfér egy halott robbantó iPhone-ján tárolt adataihoz, az Apple így megúszta az ezzel kapcsolatos pert. Na de ki nyerte meg a csatát?


Valaki végül csak feltörte a San Bernardinó-i lövöldöző telefonját, így az FBI-nak és az Igazságügy Minisztériumnak nem kell egy szinte biztosan megnyerhetetlen pert folytatnia az Apple ellen. A több mint egy hónapon keresztül tartó, meghallgatásokon és a sajtóban is zajló csatározást azonban nem a nyomozók nyerték meg. Nekik még be kell bizonyítaniuk - vagy legalább kamuzniuk - hogy a Syed Rizwan Farook mobilja rejt bármi hasznosat.


Köszi, FBI!

Az Apple tulajdonképpen örül annak, hogy így alakultak a dolgok, bár a cég nyilatkozata nem fogalmaz ennyire lazán. Azt viszont kifejti, hogy a kezdetektől fogva ellenezték, hogy nekik kelljen elkészíteni az iPhone beépített védelmét megkerülő szoftvert. Az Apple szerint veszélyes precedenst teremtett volna, ha erre bírósági ítélettel kötelezik a céget. Azzal, hogy az igazságügyi minisztérium megszüntette az Apple elleni pert, ez a veszély elhárult, a jövőben sem lehet egy technológiai céget arra kötelezni, hogy maga törje fel a saját termékét.


"A jövőben is segítjük a hatóságokat a nyomozó munkájukban, ahogy korábban is tettük, és növelni fogjuk a termékeink biztonságát, mert a támadások egyre gyakoribbá és kifinomultabbá váltak" - áll a nyilatkozatban. Lehetnek nagyvonalúak, remek reklám volt a cégnek az egész ügy.


Összehozta a társaságot

Elvben az FBI-nak és a minisztériumnak is boldognak kellene lennie, hiszen hozzáfértek a terrorista adataihoz. Cserébe viszont elérték azt, hogy a személyes adatok védelméből, a titkosítás aktuális kérdéseiből valamint a biztonságnak és magánszféra sértetlenségének egyensúlyáról vita induljon. Egyik kérdés sem olyan, ami miatt holnap tömegek vonulnak az utcára és felszedik a macskakövet, de most egy kicsit többet tud róluk az átlag amerikai újságolvasó, mint azelőtt, hogy az FBI emberkedni kezdett az Apple-lel.


A meghallgatások során a nagy Szilícium-völgyi cégek az Apple mögött sorakoztak fel. Többek között a Facebook, a Google, a Twitter és a Microsoft is támogatta a felhasználói adatok védelmét. Emellett az ENSZ emberi jogi biztosa leszögezte, hogy az FBI kérése több millió embert sodorhat veszélybe.


Az FBI-nak még bizonyítania kell

A San Bernardinó-i robbantó telefonja körül zajló ügyben két fontos kérdés még nyitott. Az egyik, hogy hogyan jutott hozzá az FBI az adatokhoz. A Tel Aviv-i Cellebrite adatbiztonsági céget ugyan hírbe hozták az FBI-jal, de legalább annyi szakember kételkedik abban, hogy az izraeli hackerek segítették az amerikai nyomozókat, mint ahányan elhiszik. Bruce Schneier kriptográfus szerint azért valószínűtlen a Cellebrite bevonása, mert a céggel régi szerződése van az amerikai nyomozóhatóságnak, több ügyben igénybe vették már az eszközeiket és a tudásukat. Ha ők lennének a probléma megoldása, sokkal hamarabb kérik a segítségüket. Az elmélet mellett szól, hogy a Cellebrite-nak most újították meg egy szerződését 15 ezer dollár értékben, ám ez a legjobb esetben is közvetett bizonyíték.Még izgalmasabb, hogy milyen adatokat rejt a terrorista telefonja. A nyomozásban résztvevők mindegyike szerint sem biztos, hogy bármilyen nyom van a telefonon. San Bernardino rendőrfőnöke, aki amúgy támogatta a mobil feltörését, elképzelhetőnek tartotta, hogy egy teljes terrorhálózat nyomait találják meg, de azt is, hogy semmi hasznos nem lesz a mobilon. Tekintve, hogy az ügyben szereplő iPhone 5C a terrorista céges telefonja volt, a magánkészülékeit pedig megsemmisítette, könnyen lehet, hogy a mobil üres.


És aki a szamárpadban ül

A történetből a legrosszabbul a lassan leköszönő Barack Obama jön ki. Az elnök az SXSW technológiai és művészeti fesztiválon tartott beszédében arról beszélt, hogy a technológiai iparnak fel kell találnia azt a fajta titkosítást, ami biztonságban tartja az ügyfél adatait, de egy bírói határozat birtokában a nyomozó hatóságok ki is tudják nyitni. Ilyen titkosítás azonban nincsen. Nem a technológiai cégek lustasága, hanem a matematika természete miatt. Miként nincs olyan fegyver sem, amit csak a jó fiúk tudnak elsütni.