Ki nem fizetett ösztöndíjakra vár magyarázatot Brüsszel

Fotó: AFP / JOHN THYS / AFP / JOHN THYS

-

Magyarázatot vár az Európai Bizottság a magyar hatóságoktól egy uniós forrásból megvalósuló program kapcsán felmerült visszásságokra. Késve vagy egyáltalán nem kiutalt ösztöndíjakról van szó.


Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti (EP-) képviselője azután kereste meg az Európai Bizottságot, hogy a magyar sajtóban megjelent a hír, miszerint a hatmilliárd forintos uniós forrásból megvalósuló, Út a szakmaválasztáshoz nevű program hátrányos helyzetű tanulói késve vagy egyáltalán nem kapják meg a tanulmányi eredményük alapján járó ösztöndíjukat. A beszámolók szerint az iskolai mentorok, vagyis a tanárok is hasonlóképp nem minden esetben jutnak hozzá a nekik járó támogatáshoz.


Ujhelyi arra várt választ az Európai Bizottságtól, hogy vizsgálják-e az uniós forrásból megvalósuló program eredményességét és a kifizetések pontosságát.


Marianne Thyssen foglalkoztatásért és szociális ügyekért felelős uniós biztos írásbeli válaszában kiemelte, hogy bár az említett pályázatok lebonyolítása a magyar hatóságok dolga, a brüsszeli testület aktívan figyelemmel kíséri az operatív programok végrehajtását a hatékony és eredményes pénzgazdálkodás, illetve a céloknak és jogszabályoknak való megfelelés érdekében.


A biztos leszögezte, hogy az Európai Bizottság mintavétellel ellenőrzi a program keretében felmerült kiadásokat, a visszásságok kapcsán pedig magyarázatot várnak a magyar hatóságoktól