Ki kellett menteni a nőt, aki elsőként akarta átevezni az óceánt

-

Mindössze egy héttel az indulás után a rossz időjárás miatt meg kellett szakítani a több hónaposra tervezett utat. Az amerikai Sonya Baumstein, aki az első nőként akart egyedül átevezni a Csendes-óceánon, Japánból Kaliforniába.


A 30 éves extrémsportoló szombaton hajnalban, helyi idő szerint 2 óra 20 perckor adott le vészjelzést 250 kilométerre a japán partoktól, egy közelben haladó teherhajó délután 5-kor vette a fedélzetére és este 9-kor adta át a japán parti őrségnek.


A floridai Baumstein június 7-én, vasárnap indult el 9600 kilométeres útjára a Csiba kormányzóságban fekvő Csosi kikötőjéből. Azt tervezte, hogy kikötő érintése nélkül jut el San Franciscóba szeptember végére. Egyelőre nem tudni, hogy a sportoló újrakezdi-e egyedülálló vállalkozását. Az utat eddig három evezőshajó tette meg, de nő egyedül még soha.

Baumstein diákévei alatt versenyszerűen evezett, egy autóbaleset azonban kettétörte a pályafutását. Miután meggyógyult, 2012-ben csatlakozott ahhoz a három férfihoz, akik az Atlanti-óceán felét evezték át a Kanári-szigetektől Barbadosig.

Az amerikai nő három évet töltött a vállalkozás előkészületeivel. Útján nem kísérte segítő hajó, amely az ellátmányt vagy a poggyászt szállította volna, mert ennek költségei túl magasak lettek volna, az üzemanyag-felhasználás pedig ellentétes a kizárólag zöld energiát hasznosító kaland szellemével. Kísérőhajó helyett a partokról, műholdas telefon és GPS segítségével követte útját egy segítő csapat.