Ki kell állni az emberi jogok mellett a FIFA elnökjelöltjeinek

-

A profi focistákat képviselő nemzetközi érdekvédelmi szervezet, a FIFPro szerint a FIFA elnökválasztása során nem szabadna engedélyezni az indulást azoknak a jelölteknek, akik nem veszik figyelembe az emberi jogokat.


A FIFPro azt követően kereste meg a FIFA-t felhívásával, hogy az ázsiai szövetséget (AFC) vezető bahreini Salman Bin Ibrahim Al-Kalifa sejk kedden bejelentette, jelölteti magát az elnöki posztra. Hazája szövetségének vezetőjeként Salman sejk feltételezések szerint nem nyújtott védelmet több válogatott játékosnak, akiket demokráciapárti tüntetések során tartóztattak le 2011-ben, s néhányukat állítólag kínzásoknak is alávetették.

A FIFPro - amely nem nevezte meg a sejket személy szerint - közleményében azt írta, az elnökjelölteknek „munkájukban arra kell törekedniük, hogy kiálljanak a társadalmi jólét, az igazságosság, a demokratikus értékek és az emberi jogok mellett”. Azokat, akik ezt nem tudják felmutatni, „haladéktalanul el kell távolítani az elnökválasztásból”, véli a FIFPro.

A hivatalos pályázati határidő hétfői lezárulta után az ad hoc választási bizottság ellenőrzi a jelöltek feddhetetlenségét, ezt követően válnak hivatalosan is pályázókká. Salman sejk mellett Jérome Champagne, a FIFA korábbi főtitkár-helyettese, Ali bin al-Husszein jordániai herceg, valamint a trinidadi David Nakhid adta le a szükséges számú ajánlást és nyújtotta be hivatalos pályázatát. Mellettük Michel Platini, az UEFA 90 napra felfüggesztett elnöke, FIFA-alelnök, az időközben hat évre eltiltott dél-koreai Csung Mong Jun, a nigériai Segun Odegbami, a játékosként világbajnoki bronzérmes brazil Zico és a libériai Musa Bility jelezte az elmúlt hetekben, hogy harcba száll a posztért. A Nemzetközi Sakk Szövetség (FIDE) elnöke, az orosz Kirszan Iljumzsinov, a korábbi svájci válogatott játékos, Ramon Vega és a szintén kiváló labdarúgó, a francia David Ginola pedig úgy fogalmazott, hogy fontolgatja az indulást.