Ki fertőzte meg a somogyi ivóvizet? Indulhat a nyomozás

-

Feljelentést tett a rendőrségen a Dunántúli Regionális Vízmű három dél-somogyi település ivóvízhálózatának szennyezettsége miatt.


Az ismeretlen tettes elleni feljelentést szerdán tették meg, miután a Barcson, Drávaszentesen és Somogytarnócán tapasztalt vízszennyeződés okára vonatkozó vizsgálatok megállapították, hogy az érintett területen jelentős számban üzemelnek a felhasználók által üzemeltetett talajvizes kutak, és nem kizárt, hogy ezek közül illegális összeköttetés lehet a közüzemi vízellátó rendszerrel.

A településeken történt vízkorlátozás feloldását követően is szigorú vízminőségi ellenőrzések folynak. A szolgáltató napi mérésekkel ellenőrzi az ivóvíz minőségét a legkisebb közegészségügyi kockázat megelőzése érdekében.

A három településen július 29-től – a vezetékes víz baktériumos fertőzöttsége miatt – lajtos kocsival szállították az ivóvizet, a csapvíz használatát pedig csak 15 perces forralás után javasolták fogyasztásra. Az ivóvíz baktériumos fertőzöttségről elsőként beszámoló Barcsmédiának Varga Tibor, a Nagyatádi Járási Hivatal közegészségügyi felügyelője elmondta: a vízben talált baktériumok bélgyulladást, hasmenést tudnak okozni.

A mintegy 12 ezer embert érintő korlátozást Barcson augusztus 14-én, a két szomszédos településen pedig augusztus 19-én oldották fel. Karvalics Ottó (Fidesz-KDNP), Barcs polgármestere a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalhoz fordult, kérve a három település számára a vízdíj elengedését a korlátozás idejére.