Ki ez a nő? Te szereted? Elnök lesz? Leszbikus?

Fotó: Getty Images / Win McNamee

-

Carl Bernstein életrajzának az előszavában záporoznak ezek a kérdések. Hillary Clinton rivaldafényben töltött elmúlt 23 évében rengeteg válasz született rájuk, a demokraták mostani reménységének így nem kell bajlódnia azzal, hogy bemutatkozzon az amerikai szavazóknak. A volt first lady, szenátor, külügyminiszter most másodszor is nekifut a demokrata elnökjelöltségnek, és karnyújtásnyira vagyunk attól, hogy kiderüljön, egy menő nagymama képes lesz-e áttörni az amerikai politika eddigi legmakacsabb üvegplafonját.


Az Egyesült Államoknak 230 éves története során 43 elnöke volt, és mind a 43-an férfiak voltak. Hillary Clinton karrierje és a mostani választási kilátásai ebben a kontextusban tehát mindenképpen anomáliának számítanak. A helyzete azért is trükkös, mert az amerikai szavazók bonyolult algoritmusok alapján szeretik a politikusaikat. Hillary Clinton például akkor volt a legnépszerűbb, amikor megbocsátott a saját gyakornokával kavaró Bill Clintonnak, vagy emelt fővel elveszített egy választást, és felsorakozott az egykori riválisa mögé. Az amerikaiak imádták, amikor sebezhető és megtört, és utálták, amikor erős és határozott volt, amiben nem elhanyagolható szerepe van az amerikai politikába kódolt szexizmusnak.

Amikor Bill Clinton 1992-ben először szállt be az elnökválasztási versenybe, Richard Nixon azt tanácsolta a feleségének, hogy ne tűnjön túl okosnak vagy erősnek. Egész pontosan így fogalmazott a New York Timesnak:


Ha egy feleség a nyilvánosság előtt túl erősnek és túl intelligensnek mutatkozik, attól a férje nyúlbélának fog tűnni.

A női politikusok ma is ebben a kettős szorításban kampányolnak: egyszerre kell gyengének és erősnek lenniük. Felmérések bizonyítják, hogy míg a férfiak a saját erejük és határozottságuk hangsúlyozásával akkor is szavazatokat tudnak szerezni, ha a szavazók nem feltétlenül kedvelik őket, addig a női jelölteknek egyszerre kell meggyőzniük őket arról, hogy nemcsak alkalmasak a tisztségre, hanem szerethetők is.


Szorosan Bill Clinton mellett. És mögött


First lady, szenátor, külügyminiszter, elnökjelölt, nagymama

A 2016-os potenciális ellenfeleivel – Jeb Bushsal, Rand Paullal, Marco Rubióval vagy Scott Walkerrel – ellentétben a volt first ladynek, szenátornak és külügyminiszternek nem kell bemutatkoznia a szavazóknak. Hillary Clinton nem most fog berobbanni az amerikai politikába, de még mindig nyitott kérdés, hogy a javára vagy a kárára válik-e, hogy az amerikaiak ilyen hosszú ideje és ennyire jól ismerik.

Ez alatt az idő alatt sok minden volt, sokféle szerepbe bújt, és éppen ezért a leendő szavazói is sok mindent láthatnak majd bele – bármennyire próbálkoznak is a kampánystratégái kontroll alatt tartani az éppen aktuális imázsát.


Mintha ezer éve ismernék


Hillary Clintont Hillary Rodhamként ismerték meg az amerikaiak, és a Yale joghallgatójaként az egész generációja hangját próbálta meg hallatni – ez volt a hetvenes évek aktivista korszaka, amikor a hatalom működési módjait megkérdőjelezte és nem alakította. Hillary Rodham már ekkor olyan nagy sztár volt, hogy friss diplomásként dolgozhatott a Richard Nixon elleni a képviselőház által kezdeményezett impeachment vizsgálatban. 1974-ben aztán abbahagyta Nixon üldözését és a karrierje építését is, egy déli államba költözött, és az ambícióit házasságra cserélte.

A következő két és fél évtizedben Bill Clinton politikai kivirágzásában vállalt mellékszerepet, aki először Arkansas állam kormányzói, majd az Egyesült Államok elnöki címét is behúzta. Az életrajza szerint szerelemből dobta el a karrierjét (és a nevét is, amelyhez a házasságuk elején még ragaszkodott, de a férje politikai sikerei érdekében végül lemondott róla), amiben szerepet játszhatott az, hogy már a hetvenes években meg volt győződve arról, hogy Bill Clintonból egyszer az Amerikai Egyesült Államok elnöke lesz. Ez persze nem jelentette azt, hogy a hagyományos politikusfeleség szerepében jól érezte volna magát. Feszegette is a határokat, és túl azon, hogy vállalta és hangoztatta a véleményét, kivette a részét Bill Clinton politikai kampányaiból és a tanácsadóként benne volt a keze a kormányzói intézkedésekben is. 1990-ben meg is fordult a fejében, hogy követi őt az arkansasi kormányzói poszton, de a közvélemény-kutatók szerint az imázsa nem volt még elég a megmérettetéshez, mert a szavazók nem Hillaryt látták benne, hanem Mrs. Clintont.

Amikor 1991-ben Bill Clinton beindította az elnökválasztási kampányát, még azzal viccelődött, hogy a felesége politikai tapasztalataival nyugodtan lehetne az a szlogene, hogy egyet fizet, kettőt kap. Később aztán többször is el kellett magyaráznia, hogy nem Hillary az, aki a döntéseit irányítja. Mégis neki jutott a Clinton-adminisztráció egyik legfontosabb intézkedésének, az egészségügyi reformnak a levezénylése. Nem az a tipikus first ladys feladat, és bár Hillary Clinton szerepvállalása nagy vihart kavart, a törvénytervezet még csak el sem jutott a kongresszusi szavazásig. A kudarcból, és abból, hogy a demokraták negyven év után elvesztették a képviselőházi többségüket, a first lady levonta a következtetést, és a háttérbe vonult.


A first lady teszi a dolgát


Ismét szükség volt rá azonban, amikor Bill Clintont ki kellett mosni valahogyan a Lewinsky-botrányból. Az elnök mindössze pár nappal az előtt vallotta be a feleségének az affért, mielőtt a nyilvánosság előtt is elismerte, és bár Hillarynek voltak kételyei, hogy a házasságuk túléli-e ezt a sokkot, végül nem váltak el, amivel egyrészt elérte, hogy a feminizmus árulójának kiáltsák ki, másrészt kivívta magának a nyilvánosság szimpátiáját, ami a rendkívül magas közvélemény-kutatási mutatóiban is megmutatkozott. Ugyancsak ez volt az a fordulópont, amikor Hillary Clinton végre nemcsak a férje politikai pályáját vette számításba, hanem komolyan elkezdett gondolkodni a saját politikai karrierjén.

Így aztán amikor Bill Clinton leköszönt az elnöki posztról, Hillary Clinton New York állam képviseletében bejelentkezett a szenátusba, 2006-ban pedig könnyedén duplázott. Újoncként is sokkal ismertebb volt, mint a kollégái, és nagy erőbedobással vetette bele magát a munkába, még úgy is, hogy már ekkor világos volt: a szenátorság csak egy lépcsőfok az elnökséghez. A szenátori évei alatt bizonyította be, hogy korrigálni is tud, ha a helyzet úgy kívánja: 2003-ban megszavazta ugyan az iraki háborút, de később elhatárolódott saját magától.


Azt hittem jóhiszeműen járok el, és a lehető legjobb döntést hozom a rendelkezésemre álló információk alapján. De rosszul döntöttem. Ennyire egyszerű

– írta később a memoárjában.

A 2008-as demokrata elnökjelöltségért folytatott harca leginkább azon bukott el, hogy túlságosan is megosztó személyiségnek látták, akire az amerikaiak egy része sohasem szavazna. A fiatal és menő szenátor, Barack Obama mellett egyszerűen nem volt elég cool.


 
See more on Know Your Meme

Ezen a hiányosságon azóta dolgoztak a tanácsadói, és a munkájuk eredményességét mi sem bizonyítja jobban, hogy Hillary Clintonból mém lett, és ezt nem fél használni. A napszemüvegben a Blackberryjét nyomkodó Clinton fotója kellett ahhoz, hogy a közösségi médiából is kiharapja a maga szeletét, és nem véletlen, hogy amikor 2013 közepén csatlakozott a Twitterhez, épp erre a mémre utalt a beköszöntőjében, és ez volt az első profilképe is. Csak az első napon 180 ezer követője lett, most 3,16 milliónál tart. És Hillary Clinton ma már azzal is tisztában van, mekkora a jelentősége annak, ha a Fehér Házban Meryl Streeppel szelfizik.


 
See more on Know Your Meme

A Facebook, a Tumblr és a Twitter meghódításán túl azonban kellett még egy váratlan lépés, ami miatt ma ott tartanak a demokraták, hogy Hillary Clintonon kívül más jelöltet el sem tudnak képzelni. A 2008-as keserű, sokszor iszapbirkózáshoz hasonlító elnökjelöltségi kampánya után Clinton bebizonyította, hogy tud méltósággal veszíteni, elfogadta Barack Obama felkérését a külügyminiszteri posztra, és ezzel kivívta a demokrata párti szavazók tiszteletét. A trófeái között volt Oszama bin Laden és Moammer Kadhafi, és a négy év alatt minden korábbi külügyminiszternél több – 112 – országot látogatott meg. Mégis magyarázkodnia kellett az utolsó külügyminiszteri fellépésén, egy kongresszusi meghallgatáson, amelyet a bengázi amerikai követség 2012-es lerohanása ügyében tartottak, és amelyben az amerikai nagykövet is az életét vesztette. Clinton vállalta a felelősséget.


egy kommandós becsülete; obama; fehér ház

Hillary Clinton külügyminiszter Oszama bin Laden likvidálást követi élőben


Készen áll az Egyesült Államok egy női elnökre?

A cikkünk címében megfogalmazott kérdések Carl Bernstein 2007-es Hillary-életrajzának (A Woman in Charge) az előszavában záporoznak, és Hillary Clinton rivaldafényben töltött elmúlt 23 évében rengeteg válasz született rájuk. A Washington Post legendás, Pulitzer-díjas újságírójának a könyve csak egy a Clinton életének és karrierjének szentelt alkotásokból. Clintonnak az életéből már most több memoár született, a legizgalmasabb viszont csak ez után lesz esedékes.


Hillary Clinton,


Abban, hogy Hillary Clinton vasárnap végre bejelentette, hogy megküzd a demokrata elnökjelöltségért, nincs semmi meglepetés. A legutóbbi próbálkozása óta eltelt nyolc évben nem igazán volt olyan pillanat vagy epizód, amikor úgy tűnt volna, hogy ez a forgatókönyv elkerülhető. A BBC gyorselemzése szerint Clinton mostani jelölése mindenképpen simább ügynek tűnik, mint a 2008-as, részben azért, mert ezúttal nem áll vele szemben egy Barack Obama. Sőt egyetlen karizmatikus, harcokban edződött jelölt sem. Azt tehát szinte biztosra vehető, hogy ő lesz a demokrata jelölt, az viszont még teljesen nyitott kérdés, hogy ő lesz-e az Egyesült Államok következő elnöke. 2008-cal ellentétben ugyanis most a pártja nyolcéves kormányzásának a teljes súlyát magával cipeli – beleértve a saját külügyminiszterségének a csomagját, és épp egy ereje teljében lévő Republikánus Pártot készül legyőzni, amelynek a kongresszus mindkét házában többsége van.


Hillary Clinton, Barack Obama

Barack Obama árnyékából is ki kell lépnie


Felmérések szerint az amerikai szavazók csaknem háromnegyede gondolja úgy, hogy 2016-ban női elnök költözhet be a Fehér Házba. John McCain szenátor, Barack Obama 2008-as republikánus ellenfele már tavaly arról beszélt, a legvalószínűbb, hogy Hillary Clinton lesz az Egyesült Államok következő elnöke – nem mintha ő rá szavazna.

A feminizmus ma sokkal erősebb hívó szónak számít, mint nyolc évvel ezelőtt, és ezt Clinton kampánystábja is tudja. Míg 2007 márciusában az előválasztásokon kitüntetett helynek számító Iowában Hillary Clinton egy kampányeseményen még nem győzte hangsúlyozni, hogy nem nőként jelölteti magát, hanem azért, „mert úgy gondolom, én vagyok a legalkalmasabb és legtapasztaltabb személy az elnöki posztra” – mintha csak összeegyeztethetetlen lett volna, hogy egyszerre próbál nő lenni és betölteni az ország legfontosabb tisztségét –, addig a mostani kampányban biztos, hogy a zászlójára tűzi a gendertémákat és a női jogok kérdését.


Hillary Clinton, Bill Clinton, Chelsea

Team Clinton


2008-ban Clinton kampánycsapata nem tudott mit kezdeni azzal, hogy a jelöltjét hűvösnek, számítónak és távolinak látta az amerikai szavazó. Erre a problémára most megoldást jelenthet nemcsak a gender-, hanem a nagymamakártya előhúzása is. Chelsea Clinton lányának, Charlotte-nak az érkezésével ugyanis olyan melegséggel vonhatják be Hillary Clinton imázsát, ami korábban elképzelhetetlennek tűnt. Hillary pedig mindenben számíthat a két legfontosabb szárnysegédjére, Billre és Chelsea-re, akik képesek lehetnek még közelebb vinni a demokraták legnépszerűbb nagymamáját a szavazókhoz.

Clinton mostani kampányának a lendületét elég jól fel lehet mérni csak abból, hogy összehasonlítjuk a 2008-as kampányának a teaserével. A két kisfilm hangulata, ereje és coolsága fényévekre van egymástól. Míg 2008-ban a kampánycsapata egy home videóval próbálta megfogni az amerikai szavazókat, most igazi teasert készítettek, amelynek nem titkolt célja, hogy eladja a terméket. Vagyis a jelöltet. Ahogy a Slate szerzője fogalmazott:


Ez volt a vizuális megfelelője az amerikai álomba csomagolt anyaságnak és almás pitének.

Ilyen volt


Ilyen lett