Ki érti Federert?

Fotó: DPA / MAJA HITIJ

-

Roger Federer szépen menetel a cincinnati tenisztornán, miközben bevetett egy meghökkentő újítást: egészen közelről fogadja az ellenfele adogatásait. Azt nem tudtuk megfejteni, ekkora sebességnél hogyan képes erre, de azt legalább sejtjük, miért csinálja.


Roger Federer péntek éjjel megszerezte a 40. győzelmét Cincinnatiben, ezzel már elődöntős, azaz két lépésre került a hetedik ottani tornagyőzelmétől. Hatalmas teljesítmény ez 34 évesen, a mostani ellenfele, Feliciano Lopez azt mondta neki a meccspont után: „egyszerűen repültél a pályán”, mire Federer azt felelte, hogy maradt még pár év benne.

Ez jó hír a szurkolóknak, de rossz az ellenfeleknek: Lopez ellen például már 12-0 Federer mérlege, de most nem is maga a győzelem az érdekes, hanem az, ahogyan a svájci klasszis fejleszti a játékát. Cincinnatiben már az első, Bautista Agut elleni meccsén felfigyeltünk egy egészen bizarr jelenségre: Federer átlagosan 2,4 méterrel az alapvonalon belülről fogadta ellenfele adogatásait.

A gyors kemény borításon éppen azt szoktuk meg, hogy – főleg a nagy szerválók ellen – sokszor jóval az alapvonal mögül fogadják a játékosok az adogatásokat, Federer viszont nemhogy hátrált volna, még közelebb is ment a hálóhoz. Ráadásul az volt az első meccse a wimbledoni döntő óta.

Nyert is simán 6:4, 6:4-re, ahogy a második meccsén, Kevin Anderson ellen is, 6:1, 6:1-re. A dél-afrikai nagy adogató, de ellene is meghúzta ugyanezt Federer:


Federer return of serve

Crazy tennis from Roger Federer in Cincy. Have you ever seen a serve returned like this?Watch live and full matches on demand from Cincinnati here: tnn.is/Live

Posted by TennisTV.com on 2015. augusztus 20.

Nehéz megérteni, hogyan képes még közelebb is lépni a 200 km/órás sebességgel érkező labdákhoz, és még kontrollálni is azokat, az viszont látszik, miért csinálja ezt.


Sampras hisz Federerben

Federer ultraagresszív tenisszel rukkolt elő Cincinnatiben, ahol az eddigi három meccsén egyetlen egy adogatásánál került bajba: a pénteki mérkőzése második szettjében, ahol 0-40-ről jött vissza. A Bautista elleni, már-már szemtelen támadójáték lehetett volna egy egyszeri, az adott ellenfélre szabott stratégia, de azóta még kétszer megismételte ugyanezt a játékot.

Rengeteget megy fel a hálóhoz, már nem csak a saját, hanem az ellenfél szerváinál is, az ellenfelet pedig tempóváltásokkal, és számtalan ütésfajta variálásával zökkenti ki az előre meghatározott játékfelfogásából. Federer már korábban is képes volt újítani, de ennyire látványosan még soha.

A háttérben valószínűleg a 18. Grand Slam-győzelem megszerzése, és az abban való hit van. Meg a felismerés, hogy Novak Djokovicot csak úgy verheti meg, ha többet kockáztat, és támad, amennyire csak lehetséges. Pete Sampras a napokban nyilatkozta, hogy Federerben még van egy GS-győzelem. Úgy tűnik, legalább ketten vannak, akik így gondolják.


Cincinnati, férfiak, negyeddöntő:
Federer (svájci, 2.)-Lopez (spanyol) 6:3, 6:4
Murray (brit, 3.)-Gasquet (francia, 12.) 4:6, 6:1, 6:4
Djokovic (szerb, 1.)-Wawrinka (svájc, 5.) 6:4, 6:1
Dolgopolov (ukrán)-Berdych (cseh, 6.) 6:4, 6:2

Az elődöntőben: Federer-Murray és Djokovic-Dolgopolov

nők, negyeddöntő:
S. Williams (amerikai, 1.)-Ivanovic (szerb, 6.) 3:6, 6:4, 6:2
Halep (román, 3.)-Pavljucsenkova (orosz) 7:6 (7-3), 6:2
Szvitolina (ukrán, 14.)-Safarova (cseh, 7.) 6:4, 2:6, 6:0
Jankovic (szerb)-Schmiedlova (szlovák) 6:4, 6:2

Az elődöntőben: S. Williams-Szvitolina és Halep-Jankovic