Ki dolgozzon - a menekültek vagy a határon túli magyarok?

Fotó: MTI / Beliczay László

-

Egy javaslat szerint a külhoni magyarok kellenek Magyarországra a menekültek helyett. Mások szerint átképzésre van inkább szükség.


A hazai hiányzó munkaerőt a szomszédos országok magyarlakta területeiről kellene pótolni - javasolta Szentpéteri István, a Magyar Klaszterek Szövetségének elnöke az M1-en.

A szövetségi elnök utalt arra, hogy a kivándorolt munkaerő nagyon hiányzik az ország munkaerőpiacáról, azt valahogy pótolni kell, de szerinte menekültek és bevándorlók segítségével nagyon nehéz lenne a problémát kezelni a képzettségi, illetve kulturális különbségek miatt.


Ezért a magyarországi munkaerőt a szomszédos országokból, elsősorban a Kárpát-medencei magyarlakta területekről kellene pótolni

- mondta.

A Privátbankár kommentárja szerint valóban átképzésre és oktatásra lenne szükség, ami egyébként a magyar munkaerő esetében is így van, ráadásul a menedékkérők nagy százaléka magasan képzett szakember, így valószínűleg sokan túlképzettnek számítanának azokban a munkakörökben, amelyekben a nyelvi nehézségek miatt eleinte el tudnának helyezkedni. Szentpéteri István javaslata csak ideig-óráig jelentene fellélegzést, az igazi megoldáshoz strukturális átalakításokra lenne szükség.

Az is kérdés ugyanakkor, hogy a határon túli magyarok - így a kárpátaljaiak és a vajdaságiak is, ha kettős állampolgárok - az EU-s útlevél birtokában, ha külföldön akarnak dolgozni, a jelenlegi bérkülönbségek miatt vajon Magyarországot vagy inkább Nyugat-Európát választanák-e.