Ki az új fejlesztési miniszter? Seszták Miklós portré

Fotó: MTI/MTVA / Kovács Attila / MTI/MTVA / Kovács Attila

-

Előre megmondta, mikor lesznek a választások, együtt énekelt Orbán Viktorral, és az egyik leggazdagabb országgyűlési képviselő Seszták Miklós KDNP-s politikus, a harmadik Orbán-kormány fejlesztési minisztere.


A 46 éves kereszténydemokrata politikus élete és pályafutása is Kisvárdáról indult. A középiskolát Esztergomban végezte, majd az ELTE jogi karán szerzett diplomát. Jelenleg is ügyvédként dolgozik, és ebből alapozta meg vagyonát is. Bár a KDNP frakcióban ül, a Fidesz országos választmányának tagja. A csütörtökön nyilvánosságra került kormánynévsor szerint ő a harmadik Orbán-kormány második KDNP-s minisztere a miniszterelnök-helyettes Semjén Zsolt mellett. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium élén Németh Lászlónét váltja.


Az egyik leggazdagabb képviselő

Seszták Miklósnak vagyonnyilatkozata szerint 177,5 millió forintnyi megtakarítása van. A leendő miniszternek öt ingatlana van: három Kisvárdán, kettő pedig Budapesten. Ügyvédi tevékenységéből 2013-ban 29,8 millió forintos bevétele volt, emellett önkormányzati képviselőként havi 117 600 forint, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara választott bírájaként 250 ezer forint volt a keresete.

Seszták Miklós vagyoni helyzete miatt még azt is megengedhette magának, hogy a kisvárdai Járási Hivatal elszállásolásáért ne kérjen pénzt.

A hivatal ugyanis kényszerűségből 2013-ban abba a háromszintes épületbe költözött, amelyet a Tigáztól vett meg a politikus feleségének résztulajdonában lévő cég. Az Index azt írta, a politikus a helyi képviselő-testület legbefolyásosabb tagjának számít, részt vett a Járási Hivatallal kapcsolatos döntések előkészítésében is, a tulajdonosváltást hónapokig nem hozták nyilvánosságra.

A hivatal ingyen használhatta az épületet, de Seszták szerint ebben nincs semmi furcsa vagy visszaélésgyanús.


Uniós pályázatok

Seszták Miklós neve először tavaly februárban került az érdeklődés középpontjába. Akkor derült ki, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) szélessávú körzethálózati fejlesztésre kiírt uniós pályázatán 20 milliárd forintból 12,5 milliárdot öt cég nyert el. Az öt társaságot pedig egy napon, egy címre és egyforma alaptőkével alapították. Két cégben részesedéssel rendelkezik az Enternet 2001, amely az Enternet Invest Zrt. nevű cég tulajdonában van. Ez utóbbi felügyelőbizottságának tagja volt Seszták Miklós is, miközben az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságának és ennek Informatikai és Távközlési albizottságának is tagja volt. Emellett elnökölte a Közbeszerzési és vállalkozásszabályozási albizottságot is. A két cég, amelyben Seszták is érdekelt volt összesen 4,8 milliárd forintot nyert. Seszták ugyanakkor azzal védekezett: csak a sajtóból értesült a két cég győzelméről és már korábban lemondott a felügyelőbizottsági tagságáról. Ez az ügy máig nem zárult le. Miután ugyanis az európai csalásellenes hivatal (OLAF) nyomozása korrupcióra utaló jeleket talált - melyben a fenti öt társaság is érintett - a pályázat gyanús részét már visszavonták, ám a Miniszterelnökség szeretné az egészet visszaszívni. Sőt! A Miniszterelnökség osztja az OLAF aggodalmait a pályázat tisztaságával kapcsolatban, Lázár János pedig megköszönte nyomozásukat, és azt ígérte, hogy további vizsgálatok után felelősségre vonják a pályázatról döntő – azóta kirúgott – vezetőket - írta a 444.hu.


Kikotyogott választási időpont, közös éneklés Orbánnal

Seszták Miklós neve akkor is megfutott, amikor tavaly egy etyeki szoboravatás után a kormányfő vele és Nemcsák Károly színházigazgatóval hegedűszóra nótázik. Többek között azt énekelve, hogy a fehérvári huszárok “erre, arra jártak, sok kislányt meghágtak.” A videó a miniszterelnök honlapjára került fel.Nem sokkal később szintén még októberben Seszták Miklós egy országgyűlési felszólalásában április 6-ról úgy beszélt, mint a 2014-es parlamenti választás időpontjáról. Ezt később az összes ellenzéki párt számon kérte, Seszták pedig visszakozott. Áder János egyébként jóval később valóban április 6-ra írta ki a választást.