Ki az a Magnus Carlsen?

Fotó: szpot.hu / Béla Fotós

13 évesen majdnem lenyomta minden idők egyik, ha nem a legjobb sakkozóját, Garri Kaszparovot, majd néhány évvel később megdöntötte az örmény zseni rekordját. 2011 nyara óta folyamatosan vezeti a világranglistát, de hivatalosan csak 2013 novemberében ülhetett fel a sakkvilág trónjára. Pedig Anandék mindent bevetettek…


Bár 2004-ben, 13 évesen már nemcsak nagymester volt, de a sakk Mozartjának is kikiáltották, Magnus Carlsen gyermekkorában nem mutatott az egészségesnél komolyabb érdeklődést a sakk iránt. Sőt nyolcéves koráig édesapja próbálkozásai ellenére nem is foglalkozott a játékkal, a legó meg Donald Kacsa kielégítették érdeklődését. Pedig ekkor már régen világos volt, hogy nem hétköznapi gyerekről van szó. Lakosságszámokból meg zászlókból már ötéves korában olyan adatbázis volt az agyában, amivel tehetségkutatókban is felléphetett volna, így nem véletlen, hogy apukája igyekezett a sakk felé terelni a páratlan elmével megáldott kisfiát. Magnust viszont untatta a játék, még a lépéseket se tanulta meg, de aztán hirtelen rákapott, és öt év alatt olyan szintre jutott, hogy már a legnagyobbakkal játszhatott. 2003-ban amikor európai karrierje beindult, a Carlsen-család fiát és három lányát egy évre kivette a suliból, és lakókocsival végigturnézta Európát Magnus versenyeinek helyszíneit követve. Döntő időszak időszak volt ez az akkor még kamasz fiú fejlődésében, hiszen a sakkra koncentrálva megszerezhette azt a tudást, amire szüksége volt, hogy a következő évben a nagymesterek szintjére emelkedhessen.


  Erre nem is kellett sokáig várni, de még előtte alkalma nyílt , hogy játsszon az egy évvel később visszavonuló Kaszparovval 2004-ben, Reykjavikban. Noha a mérkőzést nem nyerte meg, de azért akadtak esélyei a világranglistát akkor már 12 éve vezető fenomén ellen, akinek azonnal feltűnt, hogy kivételes tehetséggel találkozott. Olyannal, aki nem mellesleg legyőzte Anatolij Karpovot is ugyanazon a tornán. Nem véletlen, hogy Kaszparov később fél éven át személyesen irányította Magnus felkészülését, akiről nemrég azt nyilatkozta, hogy olyan, mintha Karpov és Bobby Fischer keveréke lenne. Carlsen karrierjében édesapja mellett Simen Agdestein játszotta a legkomolyabb szerepet. Ő akkora király, hogy nemcsak nemzetközi nagymesteri rangig jutott el, de a norvég labdarúgó válogatottban is játszott csatárt még a nyolcvanas években. Magnus edzőjeként ő hívta fel a figyelmet elsőként a srác elképesztő memóriájára, ami egyébként annyira megtetszett a Microsoftnak, hogy meg is dobta 7000 euróval, ami 2004-ben bőven fedezte a felkészülésének költségeit.

Parti közben Parti közben

  Carlsen karrierje szépen ívelt felfelé. Fiatalként nem tarolt, nem halmozta a különböző címeket, hiszen mindig nála idősebbekkel versenyzett. A rendezők sokszor nem is értették, miért bóklászik ez a fiúcska a nézőktől elzárt területen, de a versenyzőtársak szívesen látták asztaluk mellett, hiszen nyilvánvalónak tűnt, hogy ő a jövő nagy bajnoka. 2006-ban, mindössze 15 évesen már világbajnokjelölt lett, de az ezt követő időszakot még Viswanathan Anand uralta a sakkban, aki 2007-től birtokolta a világbajnoki címet. Magnus 2008-tól kezdte el halmozni a győzelmeket, majd a következő évben hozták nyilvánosságra, hogy immár Kaszparovval készül együtt. 2010-ben kezdődött először az ő nevével a világranglista, és 2011 júliusától folyamatosan ő vezeti a rangsort. Innen a következő lépés már egyértelműen a világbajnoki cím volt, bár Carlsen szívesen szerepelt volna az idén bemutatott, Sötétségben című Star Trek folytatásban is. Munkavállalási engedélyt azonban nem kapott az Egyesült Államokban, így maradt a sakk, meg az, hogy megdöntötte Kaszparov 2851 pontos Élő-rangsorban elért csúcsát. A mostani rekord 2872 pont.


  Az Anand elleni világbajnoki döntő sem várhatott tovább, ez év novemberében végre össze is jött. Anandék valahogyan ki tudták bulizni, hogy ne semleges helyszínen, hanem az indiai sakkozó hazai környezetében, Csennaiban rendezzék meg, amit Carlsenék nehezményeztek, de végül belementek. A norvég játékos egy darabig hazájában, majd Indiába költözve folytatta a felkészülést. A november 9-én kezdődött vb-döntő sokáig nem volt több a nézők idegeire menő tapogatózásnál, de Carlsen fokozatosan átvette az irányítást, majd Anand hibáit kihasználva behúzta a győzelmet. Így aztán péntektől őt jegyzik a sakk 16. világbajnokaként. Stílusát tekintve annyira sokoldalú, hogy gyakorlatilag bármilyen helyzetet képes megoldani, Vlagyimir Kramnyik szerint pedig mind fizikailag, mind mentálisan olyan szinten áll, hogy szinte képtelen arra, hogy elbambuljon Úgy tűnik, hogy Cosmopolitan magazin szerint is egyben van kívül és belül, hiszen a világ egyik legvonzóbb férfijaként tartja számon. Nyilván arrafelé is tudják, hogy az intelligencia szexi, de erre a listára azért csak agyból nem lehet felkerülni. Magnus Carlsen–Viswanathan Anand 6.5–3.5