Kézilabdaiskolát tartott a Győr a Vardar rettegett csarnokában

Fotó: MTI/EPA / Georgi Licovszki

-

A magyar bajnoki ezüstérmes leiskolázta a macedón sztárcsapatot, amelyik egyetlen alkalommal sem vezetett a félelmetes csarnokában. Görbicz Anita már ott volt a keretben, de még nem lépett pályára.


A tavalyi, csalódást jelentő Bajnokok Ligája szezon első számú tettese a Vardar Szkopje volt, amelyik a nyolcaddöntőben sima hazai sikerével és a Győrben elért döntetlennel pihenni küldte a négyes döntőbe (Final Four) vágyó ETO-t. Úgyhogy jöhetett a visszavágó egy, a tavalyinál sokkal élesebb és összeszedettebb győri csapattal a pályán.

Ha az ETO világválogatott, akkor a Szkopje is, hiszen van a keretében montenegrói (Jovanka Radicevic) és francia (Amandine Leynaud és Siraba Dembele) éppúgy, mint szerb vb-ezüstérmes (Andrea Lekics és Sanja Damjanovics), vagy német, orosz és macedón válogatottak.


Heid Löke és társai végig uralták a meccset


Ambros Martín remek taktikát dolgozott ki, ami az első 15 percben hibátlanul működött a szokás szerint félelmetes szkopjei hangulatban. Két gyors gól után máris 2-0, és ugyan 3-3-nál utolérték Andrea Lekicsék az ETO-t, de aztán állandósult a magyar csapat két gólos előnye. Löke félpályáról lőtt gólt a vészkapussal támadó macedónoknak, jól játszott Sulland, góllal jelentkezett Tomori Zsuzsanna és a sérülését már maga mögött hagyó Amorim, a kapuban pedig magabiztosan mozgott Kari Grimsbö. A helyzet odáig fajult, hogy a 15. percben Jan Pytlik, a Vardart irányító dán szakember kikérte első idejét (5-8).

A 22. percre már négy gól (7-11) volt a Győr előnye, ekkor azonban fél percen belül Knedlikovát és Bódit is kiküldték a bírók (jogosan), a macedónok pedig fel is jöttek két gólra. Hogy egy kicsit megnyugodjanak a csapatot Szkopjébe is elkísérő drukkerek, Tomori lőtt egy hatalmas gólt, majd Nycke Groot állította vissza a négygólos előnyt.

Hogy aztán négy perccel a vége előtt kapjon egy kétperces büntetést, de Kiss Éva rögtön egy szép védéssel mutatkozott be a kapuban, így nem tudtak közelebb jönni a hazaiak, ezt az emberhátrányt remekül játszotta végig az ETO, és már nem is kapott több gólt, 13-10-es előnnyel mehettek szünetre Tomoriék. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy a Vardar egyáltalán nem játszik jól, rengeteg technikai hibát (lépéshiba, eladott labdák, belemenések) vétenek a játékosai, amivel tud élni az egyébként is sokkal koncentráltabbnak tűnő Győr.


Ambros Martínnak ezúttal nem kellett kérdéseket feltennie a taktikával kapcsolatban


Írhatnánk, hogy a második félidőt ott folytatták a csapatok, ahol az elsőt abbahagyták, de ez csak részben igaz, ugyanis az ETO még jobban játszott, mint addig. Groot, Tomori és Sulland is betalált, azaz gyorsan 16-11 lett a Győr javára. És a különbség később sem csökkent, miután a cserék - Bódi, Kovacsics vagy éppen Planéta - is betaláltak. Kiss Éva fogott, mint a festék, és a félidő közepén Kovacsics góljával már 22-15-re vezetett az ETO a teljesen elbizonytalanodó Vardar otthonában. Pytlik egy kihagyott győri hetes után a 49. percben újra időt kért.

De ez sem segített, mert akárhányszor is tudott lőni egy gólt a macedón csapat, az ETO mindig tudott válaszolni, és rendszerint nem is egy góllal, inkább kettővel. Nyolc perccel a vége előtt már közte nyolc volt az ETO javára (26-18), Kovacsics szélről lőtt ejtés gólja pedig már tényleg csak a kést forgatta meg a szkopjei szívekben.


A győri védekezés ezúttal magabiztos és tanári volt


A végén még próbálkoztak a hazaiak, amiben az ETO is a segítségükre volt: Amorimot kettő és féllel a vége előtt kiállították, Löke ellen pedig befújtak egy nagyon véleményes hetest, ami arra elég volt, hogy kevesebben induljanak el haza a szkopjei csarnokból, így ők már csak otthon tudták meg, hogy 27-22-re nyert a Győr a BL első számú esélyesének kikiáltott Vardar Szkopje otthonában.

Az ETO jövő vasárnap a Midtjylland ellen folytatja szereplését a BL-ben.

Bajnokok Ligája, nők, 1. forduló

Vardar Szkopje-Győri Audi ETO 22-27 (10-13)