Sima vereség a dánoktól, de még mindig van esélyünk kijutni Rióba

Fotó: MTI / Ujvári Sándor

-

A magyar kézilabda-válogatott nyolc góllal kapott ki a nem különösebben erőlködő dánoktól, így pont nélkül kezdi a középdöntőt, ahol elsősorban a svédekre kell majd készülnünk. Tizenegy labdát adtunk el, és nem tudtuk tartani a kilenc gólig jutó Mikkel Hansent.


Az utolsó csoportmeccsünkön nagyon simán, 30-22-re kikaptunk a dánoktól, akik már negyedóra játék után hét góllal vezettek. Nem jött be a két beállós játékunk, és képtelenek voltunk tartani a kilenc gólig és tíz gólpasszig jutó Mikkel Hansent. Elöl nagyon sok labdát adtunk el (11-et), hátul pedig rendre kiszolgáltatott helyzetbe hoztuk a kapusainkat, mert nem tudtuk felvenni a versenyt a gyors dánokkal.

Még csúnyább is lehetett volna, ha a dánok véresen komolyan veszik, szerencsére nem tették, de így is kellemetlen emlékekkel kezdhetjük a wrocławi középdöntőt, méghozzá az ugyancsak riói kvótára hajtó németek ellen. A folytatásban jöhetnek majd a spanyolok és végül a hozzánk hasonlóan nulla pontról induló svédek, akiket mindenhogy meg kell vernünk, ha oda akarunk érni a pótselejtezőre. Ja, és közben drukkolni kell, hogy az oroszok mindhárom középdöntős meccsüket elveszítsék. Magyarán, még nincs minden veszve, de őrült nehéz lesz innen, pedig eddig sem volt könnyű.


Talant Dujshebaev kitalálta a taktikát, de nem segített rajtunk a dánok ellen


1–10. perc

Kevesebbet használt, de sokat gyakorolt és kimondottan a dánokra tartogatott 5+1-es védekezéssel kezdtünk, Such Timuzsin igyekezett kivenni a játékból Mikkel Hansent, aki ennek ellenére a meccs első gólját lőtte. Mi támadásban két beállóval, szélső nélkül, a jobb átlövőben Ancsin Gáborral kezdtünk. Egyenlíteni azonban Hornyák Péter egyenlített, hétméteresből.

Fontos volt, hogy ne hagyjuk lerohanni a dánokat, de a kipattanókra is figyelni kellett volna, kár, hogy mindkettőből kaptunk egy gólt (1-3). A második hetesünket Gazdag lőtte, sajnos kihagyta, a túloldalon Hansen nem hibázott, Ancsin lövését viszont védte a kapufa, majd Christiansen góljával (1-5) már néggyel mentek a dánok. Jó lenne nem elveszíteni a 7. percre a meccset... Végre Nagy Kornél törte meg a hatperces gólcsendünket (2-6), Mikler pedig megfogott egy dán lövést – mindkettőnek ideje volt már. És Bodó Richárd gólja sem jött rosszkor (3-6).


A fiatal Faluvégi Rudolfnak a világ egyik legjobb csapatával szemben kellett ma bizonyítania


11–20. perc

Mi erőltetjük a kétbeállós játékot, a dánoknál Toft Hansen egyedül is megoldja, ha labdát kap, majd Bánhidi kihagyott helyzete után rögtön kapunk egy gólt lerohanásból, kétszer is. Tipikus kép egy dánok elleni meccsről (3-9). Dujshebaev időkéréssel próbálja megtörni a dánok lendületét, illetve néhány jó tanács is elkélne a mieink számára. Dzsamali jött be bal átlövőnek, de Christiansen góljára Bánhidi válaszolt (4-10). Nagy László kiállítását vészkapussal próbáljuk ellensúlyozni, de mi kapunk gólt (14 lövésből 12 dán gól). Hornyák legalább belövi a hetest (5-12). Mikkel Hansen Bartuczot is felavatja, Hornyák pedig egy újabb hetesből Möllerrel tesz ugyanígy. Mikkel Hansen hetesből is tud gólt lőni (6-14).


Mi sajnos nem tudtuk így megfogni MIkkel Hansent


21–30. perc

Faluvégi gólja nyitja az első félidő hajráját, amire Nøddesbo válaszol. Nem lenne baj, néhány dán támadást kivédekeznénk, hogy a Dzamaliéhoz hasonló gólokkal tudjunk egy kicsit zárkózni (8-15). De ez nem nagyon megy, Mikkel Hansen az ötödik gólját lövi. Átlövőink nem jutnak lövőhelyzetig, a beállóink elől pedig egyre gyakrabban halásszák el a labdát a dánok, és lőnek belőle újabb gólokat (8-17). Négy perc még hátra van a félidőből. Emberelőnyben Gazdag talál be. Mensah Larsen gólja után Bánhidi is betalál (10-18), dán időkérés, az utolsó másodpercekben Bartucz védett.


31–40. perc

A második félidő első gólját mi lőjük, Hornyák a tettes hetesből. Ahogy a következőt is. A harmadikat viszont már Mikkel Hansen (12-19). Nagy Kornél is betalál, négy perc alatt több gól lőttünk, mint az első félidő harmadában. Kár, hogy nem csak adjuk, kapjuk is a gólokat közben. A dánok támadásban és védekezésben is gyorsan mozognak, nehezen kerülünk helyzetbe a kapujuk előtt, ők viszont könnyen a miénk előtt, Mkkel Hansen már nyolcgólos, amire Pásztor válaszol (14-21), a hetest viszont kihagyja.


41–50. perc

Faluvégi viszont végre lő egy szélső gólt, Nagy László pedig egy indításgólt, amire Christiansen ad választ (16-22).A következő dán hetest már a „hivatalos ítélet-végrehajtó”, Eggert lövi, be is vágja az időközben visszatérő Miklernek. Valamiért Dzsamali lőtte a hetesünket – kimaradt. Vajon miért nem volt jó az eddig nem hibázó Hornyák? Aztán Dzsamali újra telibe lövi Landint, amit Nøddesbo bosszul meg (16-24). Az utolsó negyedórára fordulva Ancin lő egy szép gólt, majd még egyet (közte Mensah Larssen is). Iváncsik Gergő is hozzászól (19-25). Régen voltunk már „csak” hat gólra a dánoktól.


Mikler Roland; Nagy László

MIkler Roland és Nagy László a középdöntőben még megmutathatja, hogy mit tud valójában


51–60. perc

Az utolsó tíz percet Mikkel Hansen 9. gólja és Such kiállítása nyitotta. Mortensen is lő egyet (19-27). Próbálják a dánok komolyan venni, de igazából nem erőltetik meg magukat, és mi tagadás, nincs is rá szükségük. Nem tudtunk cserélni, így Nagy Kornél kap egy gólt... Bodó labdavesztése már a 11. volt a részünkről. Nøddesbo pedig beállította a közte tízet, amit Such állított vissza kilencre (20-29). Faluvégi még a színtiszta lerohanást is ellépi, Mikler viszont legalább bemutatja a félidő második védését. Hornyák is túl sokáig ült a padon, ő is kihagy egy hetest (eddig minden meccsen kihagytunk hármat belőlük).

Az utolsó két percet Bodó szép átlövése nyitotta, Pásztor viszont kiszorított helyzetből nem tudott ugyanígy tenni, ellentétben Faluvégivel (22-29). A meccset jellemzően dán gól zárja le.


„A gondolataim még nem köszöntek vissza a pályán, valószínű, hogy több időre van szükség ahhoz, hogy a játékosok vissza tudják adni az elképzeléseimet. De ahogy az előző vereség után, úgy most is azt mondom, hogy az én felelősségem, hogy kikaptunk. Mindkét meccsen nagyon sok lehetőséget adtunk az ellenfeleinknek, főleg az első félidőben, hogy könnyű gólokat szerezzenek. De én leszek az első, aki feláll és megy tovább, harcol. Nagyon fáj, hogy még csak megnehezíteni sem tudtuk a dánok dogát, akik 60 percen át jobbak voltak, mint mi. Tanulni kell, megérteni a kézilabdát. A taktikáról pedig nem beszélnék, az az én felelősségem, kintről mindenki lehet okos, de ezt hagyják meg nekem” – zárta érthető indulattal az M4 Sportnak adott nyilatkozatát Dujshebaev.


Eredmények:
3. forduló:
D csoport (Gdansk):
MAGYARORSZÁG–Dánia 22-30 (10-18)
Oroszország–Montenegró 28-21 (14-9)
A csoport végeredménye: 1. Dánia 6 pont, 2. Oroszország 4 pont, 3. Magyarország 2 pont, 4. Montenegró 0 pont

C csoport (Wroclaw):
Németország–Szlovénia 25-21 (12-10)
Spanyolország–Svédország 24-22 (12-10)
A csoport végeredménye: 1. Spanyolország 5 pont, 2. Németország 4 pont, 3. Svédország 2 pont, 4. Szlovénia 1 pont

Az A csoport végeredménye:
1. Lengyelország 6 pont, 2. Franciaország 4 pont, 3. Macedónia 1 pont (73-81), 4. Szerbia 1 pont (81-92)
A B csoport végeredménye:
1. Norvégia 4 pont, 2. Horvátország 4 pont, 3. Fehéroroszország 2, 4 Izland 2 pont (pontazonosság esetén az egymás elleni eredmények döntöttek: Norvégia–Horvátország 34-31, Fehéroroszország–Izland 39-38)

Az A és B, illetve a C és D csoport első három helyezettje jut tovább a középdöntőkbe, ahová magukkal viszik a másik két továbbjutó ellen játszott csoportmeccseik eredményét, és megmérkőznek a másik csoportból érkező három csapattal. A hatcsapatos csoportok első két-két helyezettje jut az elődöntőbe, a 3. és 4. helyezettek az 5–8. helyért játszanak, míg az 5–6. helyezettek végső helyezését az elért eredményük határozza meg.


KÖVESD A VS SPORTROVATÁT A FACEBOOKON IS!