Kézikönyvvel készülnek a litvánok az oroszok ellen

Fotó: AFP Photo/Petras Malukas / István Hajdu

-

Útmutató segítségével faragna ellenállókat a litván állampolgárokból a helyi védelmi minisztérium egy esetleges orosz megszállás esetén


"Fontos, hogy a civilek megpróbáljanak ellenállni, ami megnehezíti az agresszornak, hogy kényelmesen berendezkedjen az adott országban" - hívta fel a figyelmet a 75 oldalas kiadvány, amelyből eddig 30 ezer példányt nyomtattak.

A kézikönyv az orosz okkupáció teljes folyamatát részletezi: a média finom irányításától az oroszokkal rokonszenvező népesség mozgósításán és a hibrid hadviselésen át a totális megszállásig. A könyvecske még a litván és az orosz hadseregben használt harckocsik és fegyverek típusait, illetve azok használatát is ismereti az állampolgárokkal.

A kiadvány partizánokat faragna az állampolgárokból arra az esetre, ha a hagyományos litván haderő már csődöt mondana. A kézkönyv tájékoztat arról, hogyan öltözik egy partizán a hideg télben, hogyan állapítja meg az időt a nap állásából, és hogyan készíthet áramforrást az otthonában fellelhető dolgokból. A litvánok azt is megtudhatják, hogy a védelmi minisztérium szerint egyebek mellett a nedves törlőkendőre és a gumióvszerre is szükség lehet az erdőben való bujkálás során.

A Krím-félsziget 2014-es orosz bekebelezése óta ez már a harmadik hasonló jellegű litván brosúra. Juozas Olekas litván védelmi miniszter szerint az útmutatóval nemcsak a közel 3 milliós litván lakosságnak akarnak segíteni, de azt is meg akarják mutatni, hogy


bárki, aki erőszakkal átlépi a határunkat, ellenállásra számíthat.