Kézigránáttal üzennek a koszovói állami tévének

-

Egy hét alatt két támadás történt.


Kézigránátot dobtak a koszovói közszolgálati televízió, az RTK vezetőjének házára. Egy héten belül ez már a második RTK elleni támadás. A rendőrségi jelentés szerint a támadásban senki sem sérült meg, az elkövetőt még keresik. Az erős robbanás az egész környéket megrázta – mondta Mentor Shala. Az RTK igazgatójának családja a támadás időpontjában otthon tartózkodott.

Múlt kedden ismeretlenek az RTK udvarára dobtak kézigránátot. Akkor sem sérült meg senki, a gránát a műholdvevők mellett csapódott be, de csak kis károkat okozott. Az RTK elítélte az újságírók megfélemlítésére és a sajtószabadság korlátozására irányuló támadást, amelyet egy aktivista csoport vállalt magára: állításuk szerint így tiltakoznak a Montenegróval kötött határegyezmény elfogadása ellen.

A parlament várhatóan csütörtökön dönt az egyezményről. Az ellenzék úgy véli, Koszovó 8000 hektárnyi földterületet juttat a szomszédos országnak, ezért minden eszközzel tiltakozik ellene. Hashim Thaci koszovói államfő szerint a határegyezmény előnyös lesz Koszovó számára, hiszen közelebb viszi Koszovót az európai uniós vízummentességhez.

A Montenegróval folytatott határvita, valamint a koszovói szerb önkormányzatok közösségének megalakítása miatt már majdnem egy éve belpolitikai feszültség tapasztalható a függetlenségét egyoldalúan kikiáltó területen.