Kézigránátot dobtak egy német menekültszállásra

-

Egy hajszálon múlt a tragédia: az ismeretlen tettes a biztosítótűt kihúzta, de a robbanószerkezet nem robbant fel.


Ismeretlen támadók megtámadtak a németországi Baden-Württemberg tartomány Villingen-Schwenningen nevű településén egy menekülttábort. A kézigránát biztosítótűjét kihúzták, de végül valamiért nem robbant fel, mikor földet ért – írta a Welt.


Egy biztonsági őr vette észre a robbanószerkezetet a hajnali fél kettőkor a földön, azonnal értesítette a hatóságokat. A „gyanús eszközt” a tűzszerészek hatástalanították – mondta a rendőrség szóvivője. Ezt megelőzően egy biztonsági zónát alakítottak ki, emiatt 20 embert evakuálni kellett a szállásáról.

A rendőrség bizonyítékok alapján jelenleg is keresi a helyszín környékén az elkövetőt vagy elkövetőket. További részleteket még a délelőtt közölnek majd a hatóságok.

A korábban kaszárnyaként működő menekültszálláson 170 menedékkérőt helyeztek el.


Megötszöröződött a menekültszállások elleni támadások száma

Eközben Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter bejelentette, hogy egy szervezett akciót indítanak a menekültek támadói ellen szerte az országban. A rohamos tempóban növekvő támadások száma „elfogadhatatlan”, érti az aggodalmakat és kritikákat, de az erőszakot „fejezzék be”. A miniszter aggodalmát fejezte ki az ARD reggeli műsorában amiatt is, hogy a gyűlölet és uszítás belopódzott a többségi társadalomba, ez új fejleménye a történéseknek – mondta de Maiziere.


A német szövetségi bűnügyi hivatal csütörtökön közölt új adatokat a menekültek elleni támadásokról. Eszerint 2015-ben összesen 1005 támadás történt, ami a 2014-es ötszöröse.

Szintén csütörtökön állapodtak meg a német szövetségi kormány pártjainak vezetői arról a menekültügyi intézkedéscsomagról, amellyel főként különböző szigorításokat vezetnek be.