Kezdődik az urnabontás

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

-

Megkezdte a külképviseleteken leadott szavazatokat tartalmazó urnák felbontását csütörtök reggel a Nemzeti Választási Iroda (NVI) Budapesten.


Az NVI Alkotmány utcai épületében, a Nemzeti Választási Központban (NVK) húsz irodai munkatárs végzi az urnabontást. Külképviseleteken azok a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok szavazhattak, akik a népszavazás napján külföldön tartózkodtak.

Az NVI adatai szerint a külképviseleti névjegyzékbe 11 231 kérték felvételüket. A 105 külképviseleten - nagykövetségen és konzulátuson - 9360 voksot adtak le, ezeket 108 urnában szállították az NVK-ba.

A Nemzeti Választási Bizottság tagjai a testület szerda délutáni ülésén megtekintették az urnákat és urnazáró címkéket, és meggyőződtek róla, hogy sértetlenek, így nincs törvényi akadálya annak, hogy az urnákban lévő voksokat összeszámlálják. Az NVI munkatársai ezt követően kezdték el felbontani az urnákat csütörtök reggel: először ellenőrzik, hogy az urnákban valóban annyi boríték található-e, ahányat a jegyzőkönyvben rögzítettek, majd kiválogatják azokat, amelyek nincsenek leragasztva, mivel ezek érvénytelenek. Ezután egyesével felbontják a borítékokat, a szavazatokat pedig - várhatóan több órán keresztül - beszkennelik.

A külképviseletekről (amelyek együtt jogilag egyetlen szavazókört alkotnak) beérkező szavazatokat kézzel is megszámlálják, és az eredményről a Nemzeti Választási Bizottság állítja ki a jegyzőkönyvet. Az NVB állapítja meg a levélszavazás eredményét is, majd a jogorvoslati határidők letelte után az országos népszavazás végeredményét.