Kezdődik a választási levélcsomagok kézbesítése

Fotó: Europress/AFP/Pörneczi Bálint / Europress/AFP/Pörneczi Bálint

-

Összesen 168 ezer levelet küldenek ki postán. A feldolgozás március 31-én kezdődik, de végleges eredmény csak április közepén várható. A választási bírságoknak eddig csak az egy százaléka folyt be.


A csomagban a szavazólap, a boríték, amelybe azt bele kell tenni, egy kitöltendő nyilatkozat, az egésznek még egy boríték, plusz egy tájékoztató van. A levélcsomagokat lehetett a külképviseletekre vagy magyarországi településekre is kérni, mindkét helyen csak személyesen lehet átvenni azokat – ezzel a lehetőséggel 23 ezren éltek eddig.


A szavazat leadására többféle lehetőség van

A postán feladott szavazatnak a választás előtti szombaton, április 5-én éjfélig kell visszaérkeznie a Nemzeti Választási Irodához. Jelenleg 174 ezer regisztrált van, Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnökének becslése szerint 200 ezer csomagot fognak kiküldeni, és szombat estig százezer csomagot várnak vissza postán. Ezen kívül személyesen leadhatók a külképviseleteken a választást megelőző tizenöt napban, vagy a magyarországi egyéni választókerületek székhelyein. Ha valaki nem ér oda, a külképviseleti szavazás alatt is leadhatja a levélcsomagot. A levélszavazatok feldolgozása március 31-én kezdődik. A választások után fognak beérkezni azok a szavazatok, amelyeket külföldön adtak le. Pálffy Ilona becslése szerint ezért végleges eredmény az április 13-át követő egy-két napban várható. Jogilag 23-án vagy 24-én lehet hivatalos a végeredmény, ugyanakkor a Magyarországon leadott szavazatok legnagyobb részt eldöntik a választást, mondta Patyi András a Nemzeti Választási Bizottság elnöke. Korábbi szakértői becslések szerint a határon túliak voksai néhány mandátum sorsát befolyásolhatják a 199-ből.


A bírságok egy százaléka folyt be eddig

Az időben vissza nem vitt ajánlóívekért összesen 1 milliárd 817 millió forint bírságot szabtak ki a választási bizottságok; ebből mostanáig körülbelül 1 százalékot, azaz nem egészen kétmilliót fizettek be. Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke szerint a többit valószínűleg a NAV lesz kénytelen behajtani, bár a befizetés határideje a határozatok kézhezvételétől számított 15 nap, és van bizottság, amelyik csak a múlt hét közepén döntött a bírságokról. Mivel a törvény miatt nincs helye kimentésnek, a fellebezés is hiábavaló. A Nemzeti Választási Bizottság összesen két esetben változtatott az első döntésen: a reménykedő fellebbezőknek mindkétszer jóval többet kell fizetniük, mint az eredeti határozatban szerepelt.


Félidőben így áll a jelöltállítás

1553 egyéni képviselőjelölt készül április 6-ára. A legtöbben Baranya 4-es körzetében, Szigetváron indulnak, ahol 19 jelöltet vettek nyilvántartásba. Utána Nógrád következik, ahol mindkét kerületben több mint 20 jelölt van. Összesen három választókerületben indul mindössze öt jelölt, mindhárom a fővárosban. A visszalépések még folyamatosak. A legtöbben Fejérben léptek vissza: az 1-es választókerületből és a 2-esből is 11-11-en. Ettől függetlenül több mint tíz jelölt marad mindkettőben. Több mint húszezer magyar külföldön lesz a választás napján, de március 29-ig még lehet regisztrálni. A legtöbben Londonban (3300), Münchenben (1872) és Brüsszelben (1241) szavazhatnak majd.