Kezdődhet a szegedi lézeres kutatóközpont építése

Fotó: ELI-HU / ELI-HU

-

Hivatalosan is a Strabag MML Kft. és a Swietelsky Magyarország Kft. építheti fel a szegedi lézeres kutatóközpontot. A beruházás nettó 25 milliárd 88 millió forintba kerül.


A központ projektcége, az ELI-HU Kutatási és Fejlesztési Nonprofit Közhasznú Kft. nyílt közbeszerzést írt ki a kivitelezésre, amelyet január végén a Strabag és a Swietelsky közösen nyert meg. A döntést azonban a második helyre sorolt, amúgy szegedi székhelyű KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. megtámadta.

A Közbeszerzési Döntőbizottság szerint a KÉSZ Zrt. ajánlata valóban aránytalanul alacsony ellenszolgáltatást tartalmazott, ezért érvénytelen, így csaknem két hete alá is írták a szerződést a nyertes ajánlattevőkkel. A beruházás összköltségét 22 milliárd 843 millió forintra tervezték, a nyertes több mint 2 milliárddal többért vállalta a munkát.


A központ egy 16,5 hektáros telken épül fel. A lézertechnológia főépületének a teljes területe 10 ezer négyzetméter. További három épület is készül több mint 20 ezer négyzetméterrel. Az első fázis forrásaként 2012-ben csaknem  47 milliárd forintot határozott meg a kormány. Ezt tavaly kevesebb mint 37 milliárdra módosította, egyúttal előirányzott a második fázisra 24,3 milliárd forintot. Ez utóbbit februárban 28,58 milliárd forintra emelte.

Az ELI – Extreme Light Infrastructure – az Európai Unió kutatási nagyberendezéseinek egyike. Ez lesz a világ egyik első olyan kutatóközpontja, ahol a fény és az anyag kölcsönhatását a lehető legrövidebb időtartamú jelekkel – jelenleg attoszekundumos (atto = 10 a mínusz tizennyolcadikon) fényimpulzusok mentén – a legnagyobb intenzitással lehet vizsgálni.