Kezdenek bemerevedni az amerikai párkeresők

Fotó: Getty Images / Pablo Blazquez Dominguez

-

Változóban az amerikaiak szexuális szokásai – mutatja be egy társkereső portál felmérése. Kevesebben fekszenek le a partnerrel rögtön az első randin, de több a barátság extrákkal.


Az OkCupid nevű amerikai randioldal már több mint tíz éve működik, és egyre több embert vonz magához. 2005-ben állították össze első kérdőívüket arról, hogy milyenek is a szexuális, szerelmi és randizási szokásaik a felhasználóknak. Azóta folyamatosan készítettek hasonlókat, és most a cég összehasonlította a 2005-ös és 2015-ös kérdőívek eredményeit, ami érdekes meglepetéseket is tartogatott – számol be a The Atlantic.

Kevésbé jellemző az, hogy valakivel már rögtön az első randin lefeküdjenek: 2005-ben még 69 százalék válaszolt erre igennel, míg 2015-ben már csak a megkérdezettek fele. A konzervatívabb szemlélet felé fordulás a hetero- és homoszexuálisokra is igaz, bár a legnagyobb változás a meleg férfiak és a heteró nők esetében fedezhető fel, utóbbiaknak már csak a negyede kezdené szexszel a kapcsolatot.Rendben van-e, ha egy nő nyíltan beszél a szexuális előéletéről?


Egyre kevesebben mondják azt is, hogy csak a szex érdekli őket. Egy dolog viszont változatlan: ugyanúgy 75 százalék gondolta azt, hogy a szerelem a legfontosabb egy kapcsolatban, fontosabb, mint a szex. A társadalmi nemi szerepek tekintetében is a hagyományosabb irányba mutatnak a számok, 25 százalékkal több férfi gondolja úgy, hogy az ágyban az övé kell, hogy legyen az irányító szerep, és ugyanezt a szerepet egyre kevesebb nő akarja betölteni.

Az, hogy egy konzervatívabb irányba látszanak eltolódni a szexuális szokások, annak is betudható, hogy az oldal felhasználóinak száma folyamatosan nő, míg a kezdetekkor az online randizás főként a szabadabb szellemű fiatalokra volt jellemző. A másik oka lehet az is, hogy a mai fiatalok szexuális szokásai sokkal szabálykövetőbbek és kevésbé lazák, sokan közülük például elítélik azt, hogy érzelmek és komolyabb szándék nélkül szexeljenek.

Másrészről viszont szabadabb szelleműek a jelenlegi felhasználók, hiszen egyre kevesebben gondolják azt, hogy a több szexpartner problémát jelentene, és egyre többen bonyolódnak „barátság extrákkal” típusú kapcsolatokba, sőt már a nőket is kevésbé vetik meg, mikor szexuális szokásaikról, tapasztalataikról beszélnek nyíltan. A házasság előtti szexnek is több támogatója van.

Persze a felmérések eredménye nem mutathat teljes képet az amerikaiak szexuális szokásairól, hiszen az oldalnak csak 12 millió felhasználója van, ennek is a többsége fehér, diplomás, és az átlagéletkoruk 29 év.