Kezd kifulladni az elmúlt évek egyik legbusásabb magyar üzlete

-

Tavaly már csak 1,5 milliárd forint osztalékot tudtak kivenni a tulajdonosok a MET Magyarország Energiakereskedőből, amely fura gázüzletével évek óta különösen sok bevételhez jutott. A társaság illusztris részvényesei a Videoton VIP-páholyának is gyakori vendégei, és mint az a friss beszámolóból kiderül, most új irányok felé néznek.


Felére zuhant tavaly a MET Magyarország Energiakereskedő árbevétele, miután kifutottak azok a szerződései, amelyeket az állami tulajdonú MVM Partnerrel kötött – derül ki a cég pár nappal ezelőtt közzétett 2014-es mérlegbeszámolójából. A csökkenés főleg azután látványos, hogy a MET 2011 óta három szezonban is közbeékelődött egy olyan üzletbe, amelyet az állami cégek önállóan is lebonyolíthattak volna. A tulajdonosokról és az üzleti modell lényegéről az Átlátszó, az Index és a 444.hu számolt be először, levonva azt a következtetést, hogy a MET fölözte le a hasznot, amely a Nyugat-Európából behozott gáz ára és a hazai értékesítés bevétele között adódott.A tevékenységből származó haszon 85 milliárd forintnyi osztalék formájában közvetlenül a MET tulajdonosainak a zsebébe vándorolt, s mint a friss adatokból látszik: tavaly már csak 1,5 milliárd forintot hozott.A MET Magyarország Energiakereskedő tulajdonosa a svájci Zugban bejegyzett MET Holding AG, amelynek a honlapja év eleje óta egészen pontosan közli, kik a végső haszonhúzók.


Forrás: https://group.met.com/en/shareholders


A tulajdonosok egyértelműen Mol-os körökből kerültek ki: az olajcég utáni második legnagyobb részvényes, Lakatos Benjámin is a Mol-nál kezdte pályafutását, idén pedig a leggazdagabb magyarok listájára is felugrott. A következő két nagyobb tulajdonos közül Ilya Trubnikov az orosz szál, amely az európai gázkereskedelemben gyakorlatilag megkerülhetetlen, Nagy György pedig Csányi Sándor OTP-vezér üzleti partnereként ismert, egyebek mellett a mohácsi vágóhíd is közös érdekeltségük. A cég tizedét magáénak tudó Garancsi István azon túl, hogy Orbán Viktor kedvenc focicsapatának, a Videotonnak a tulajdonosa, az elmúlt hónapokban sorra szerez üzleteket az építőipartól a pénztárgépeken keresztül a reklámbizniszig.


A cég igazgatóságában további ismerős nevek vannak. Így például Lantos Csaba, aki mostanában elsősorban egészségügyi befektetéseivel foglalkozik, pár hete pedig bekerült a Mol több vezetője, köztük Ferencz I. Szabolcs ügyvezető igazgató, akinek a felesége, Szemerkényi Réka az új washingtoni magyar nagykövet.


Terjeszkedés, új irányok

Miután egy miniszteri rendelet következményeként immár kifutóban van az aranyat fialó gázüzlet, a MET új piacok után néz. Ez a néhány nappal ezelőtt benyújtott mérlegbeszámolójából is kiderül, amely szerint az idei irány:


A piaci részesedés és ezzel a tevékenység növelése érdekében a társaság 2015-ben további akvizíciókat, illetve átszervezéseket tervez.

Vagyis folytatja, amit már tavaly elkezdett, és aminek következtében újabb és újabb cégek születtek a svájci Zug kantonban. Egy évvel ezelőtt például Lakatos Benjámin portugál társakkal alapított olaj- és gázipari vállalkozást, az Erigo Schweiz AG-t. 2014 januárjától a MET beszállt a villamosenergia-kereskedelembe is, és felvásárlásokba kezdett. Decemberben megszerezte a francia GDF SUEZ Energia Holding Hungary Zrt. árampiaci üzletfeleit, februárban pedig a GDF gázpiaci érdekeltségét.


Közös cég alapítását készítik elő a Magyar Telekommal is. Az új vállalatban közvetlenül a MET Holding AG lesz a tulajdonos, de a hozzá kerülő portfólió a MET Magyarország működésére is hatással lesz. A Telekom különösen értékes partner a hatalmas ügyfél-adatbázisa miatt, a napokban ugyanakkor megszüntette a lakossági gázüzletágát. A rezsicsökkentések óta egyre másra távoznak a külföldi befektetők a magyar gáz- és árampiacról, mert több tevékenységük is veszteségessé vált. A lakossági gázszolgáltatásban már egyenesen arról beszélnek, hogy kizárólag az újonnan létrejött állami cég, az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató marad piacon, ha a Tigáz is bedobja a törülközőt.

Az ágazati szakemberek régóta azt jósolják, hogy hosszabb távon az állami szolgáltató sem tudja fenntartani a rezsicsökkentett árakat. Közben az állam egyelőre nem kötött újabb hosszú távú gázszállítási szerződést az oroszokkal. Vagyis több szempontból is szükség van alternatív energiabeszerzésre. Így hamarosan akár újabb jól fialó üzletek is felbukkanhatnak a MET számára Magyarországon.