Kevéssé érdekelte az ENSZ-t egy nő megerőszakolása

Fotó: Getty Images / Uriel Sinai

-

Hiába tudták ENSZ-tisztségviselők, hogy egy orosz szállítócég alkalmazottai megerőszakoltak és megkínoztak egy nőt Kongóban, nem bontották fel velük a szerződést, továbbra is százmilliókat kaptak.


2010 augusztusában a kongói Kalemie légibázisán szexuálisan bántalmaztak egy tinédzserlányt az ENSZ-szel szerződésben álló szállítócég alkalmazottai. Az ügyet kivizsgálták, de a botrányt megúszta a nemzetközi szervezet és az orosz cég.


A Guardian brit napilapnak kiszivárogtatott belsős ENSZ vizsgálati dokumentumok szerint a lányt cigarettával égették meg, fotókat készítettek róla meztelenül. Rangidős tisztviselők szerint nem egyedi esettel volt dolguk, hanem az UTair „vállalati kultúrájának része” volt a nemi erőszak, amelyet a vizsgálat szerint a szállítócég észak-kongói bázisának vezetője követett el.


Menekülttáborban száll le egy ENSZ-helikopter Kongóban


A tucatnyi orvosi jelentéssel és szemtanúkkal felvett interjúkkal megtámogatott vizsgálati dokumentum szerint a bedrogoztatott és bántalmazott lány később a körzetben dolgozó, a gyermekek bántalmazását vizsgáló ENSZ-tisztviselővel ment vissza a bázisra. Ezen a szembesítésen a bázis parancsnoka elismerte, hogy a lány járt ott, majd megpróbálta ötszáz dollárral lefizetni.

A jelentés a legfelsőbb körökig eljutott, de semmilyen hatása nem volt. Annak ellenére, hogy az ENSZ vezető tisztségviselői gusztustalannak minősítették az esetet, az UTair szerződését nem függesztették fel. A cég úgy maradhatott a szervezet legnagyobb szállító partnere, hogy vállalta az ENSZ-partnerek számára kötelező, a szexuális bántalmazást megelőzni hivatott tréningek bevezetését, illetve beleegyezett abba, hogy ezt a képzést a szervezet felügyelje.


Az UTair elbocsátotta az erőszakot elkövető bázisparancsnokot és az erőszakban részt vevő szerelőt. A két férfi feketelistára került, nem dolgozhatnak többé az ENSZ-nek. Ugyanakkor a cégre nézve semmilyen káros következménye nem volt az esetnek. Az elmúlt öt évben az UTair több szerződést is elnyert több mint 540 millió dollár értékben.


Most, hogy a dokumentumok kiszivárogtak, az ENSZ és az UTair is nyilatkozott az ügyről. Mind közül ez a legjobb mondat:


Az ENSZ nagyon komolyan vesz minden olyan esetet, amikor a szervezet tagjai vagy szerződéses partnerei szexuális erőszakot követnek el.