Keveslik a románokat Székelyföldön

Fotó: MTI / Kátai Edit

-

Bukarestben rendezik meg a háromszéki turisztikai napokat. Több látogatót szeretnének vonzani Kovászna megyébe.


Bukarestben kezdődtek meg hétfőn este a háromszéki turisztikai napok. A rendezvény célja népszerűsíteni a román turisták körében Kovászna megye idegenforgalmi lehetőségeit.

A Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület, a Kovászna Megyei Önkormányzat, valamint a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett rendezvény megnyitóját a bukaresti Balassi Intézetben tartották, ahol székely népi mesteremberek és egyéb kézművesek mutatták be portékáikat.


Székelyföldi élelmiszerek


Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Önkormányzat elnöke azt mondta: az elmúlt években sok millió eurót fektettek a háromszéki turisztikai infrastruktúra fejlesztésébe, és az ennek nyomán bővült idegenforgalmi lehetőségeket akarják népszerűsíteni. Közölte, tíz év alatt megkétszereződött a háromszéki turisták száma, ugyanis tíz évvel ezelőtt 50 ezren látogatták Kovászna megyét, míg tavaly százezer turista kereste fel.


A turisták 90 százaléka romániai volt, 80 százaléka román nemzetiségű.

Olyan programokat kell kínálni a román turistáknak, amilyeneket máshol nem találnak meg, ezért sajátos székely-magyar programot kell összeállítani, de úgy, hogy az fogyasztható legyen számukra.


A szeptember 25-ig tartó rendezvény tematikus napokból áll, így kedden háromszéki kúriákat és kastélyokat lehet látogatni ingyen. Az érdeklődők megtekinthetik a zágoni Mikes-Szentkereszty kúriát, a vargyasi Daniel-kastélyt, a csernátoni Damokos Gyula-kúriát, az olaszteleki Daniel-kastélyt, valamint a dálnoki Gál-kúriát. Bemutatják a Háromszék hét csodája című kiállítást, amely úgy jött létre, hogy háromszéki civil szervezetek, helyiek és egy zsűri válogatta ki a térség legértékesebbnek tartott turisztikai látványosságait, épített örökségét vagy természeti különlegességeit.


Kisvasút Kommandón, Kovászna megyében


Szerdán gyógyfürdők és mofetták (száraz fürdők, ahol szén-dioxidos kezelést lehet venni) látogathatók, az érdeklődők a bölöni, a hatolykai, a málnásfürdői, az oltszemi, az előpataki és a sugásfürdői fürdőket kereshetik fel.

Csütörtökön Kovásznán az idegenforgalmi marketingről tartanak képzést a helyi vendéglátóknak, pénteken múzeumokat és tájházakat lehet felkeresni.

Sepsiszentgyörgyön a Székelyföldi Vadászati Múzeumban megnyitják a III. Transnatura Nemzetközi Természetfotó-pályázat anyagaiból készült kiállítást, majd a hétvégén gyalogtúrákat szerveznek Háromszéken.