Keveslik a kezdő magyar bírók havi 440 ezres fizetését

-

A kezdő bírák illetménye az Európai Unió országai között Magyarországon a legalacsonyabb, az Európa Tanács 44 országa között pedig az utolsó hat között van – mondta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke.


Handó Tünde a Szekszárdi Törvényszék összbírói értekezletét megelőző sajtótájékoztatón beszélt erről. Mint mondta, az elmúlt három évben csaknem húszmilliárd forinttal emelkedett a bíróságok költségvetése, ezeket a forrásokat elsősorban infrastrukturális fejlesztésekre fordították. A bírók illetménye azonban közel sem áll ilyen jól. Az elmúlt tíz évben 12 százalék volt az infláció, és a bírói kar 42 százalékos reálbércsökkenést szenvedett el.


Handó Tünde

Romániában is többet keresnek a bírók

Az Európa Tanács – az OBH által ismertetett – felmérése szerint 2012-ben a kezdő bírók éves bruttó illetménye Magyarországon 17 644 eurónak megfelelő összeg volt (ez kb. havi bruttó 440 ezer forint); Horvátországban 29 184 euró, Szlovákiában 29 710 euró, Romániában 24 688 euró értékű bruttó illetményt kaptak a kezdő bírák.

A tervezett bírói életpályamodellről szólva azt mondta: nemcsak a bírákra, hanem mintegy tízezer igazságügyi alkalmazottra is kiterjedne. Az életpályamodell több elemből állna, pénzbeli, természetbeni juttatások, erkölcsi elismerések mellett érintené a munkakörnyezetet is. A bírósági szervezetben dolgozók hetven százaléka nő, fontos, hogy a család és a munka összeegyeztethető legyen számukra. A harmadik elem a szakmai előmenetel lehetősége, hiszen a bíróság tudásalapú szervezet - tette hozzá.
Az életpályamodellnek a szervezeti és az egyéni érdeket egyaránt kell szolgálnia, a díjazásnak a teljesítményhez kell igazodnia. Fontos az is, hogy mindenki lássa: a bírósági szervezetbe befektetni az egész társadalom érdeke - hangsúlyozta az OBH elnöke.

„Ahhoz, hogy a devizahiteles és a brókerügyek dömpingje miatt a szokásos mennyiségen felül érkező ügyeket kezelni tudjuk, tárgyi eszközökben erősnek kell lennünk, és az embereknek is felkészülteknek kell lenniük” – fogalmazott.

Nyakó Zsuzsanna, az Országos Bírói Tanács (OBT) elnöke közölte: az OBT döntött arról, hogy együttműködési megállapodást köt az OBH-val, a Magyar Bírói Egyesülettel és a bírósági alkalmazottakat tömörítő szakszervezetekkel az életpályamodell kidolgozása érdekében.