Kevesen tanulhatnak hiányszakmát jövőre

Fotó: MTI Zrt. FotÛszerkesztısÈg / Bruz·k NoÈmi

-

Bár elvileg nincs elég informatikus, eladó vagy pincér, a kormány jövőre csak korlátozott számban támogatja ezeket a képzéseket.


Hiába hiányzik 22 ezer informatikus a magyar munkaerőpiacról, jövőre alig több mint 8700 fő szakképesítését fogja csak támogatni az állam az informatikai ágazatban – írja a Magyar Nemzet. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) 2017/2018-as tanévre vonatkozó szakmaszerkezeti döntése alapján készített összesítésből kiderül, hogy a minisztérium csak korlátozottan kívánja támogatni a szoftverfejlesztők képzését országszerte, Bács-Kiskun megyében pedig egyáltalán nem. Az NGM szintén korlátozott számban tervezi támogatni a gazdasági informatikus vagy az informatikairendszer-üzemeltető képzéseket, a web- vagy mobilalkalmazás-fejlesztés tanulását pedig több megyében egyáltalán nem támogatják.

Hasonló a helyzet az eladók szakképesítésével is: ott is csak korlátozott keretszám után fizetne támogatást az állam, pedig nemrég súlyos munkaerőhiányról lehetett olvasni. A kormányzat az olyan, a vendéglátóiparban elengedhetetlen képzéseket sem kívánja korlátlanul támogatni, mint amilyen a szakács vagy a pincér. A korlátozott támogatás a balatoni megyékre is érvényes, holott a szakképzett dolgozók hiánya már az idei bevételekre is negatív hatással volt.

A korlátozottan támogatott szakképesítés azt jelenti: a szakképző iskola fenntartója korlátozott keretszámok alapján jogosult költségvetési hozzájárulásra. Ezzel szemben a támogatott szakképesítés esetén korlátozás nélkül lehet diákokat beiskolázni, mindegyikük után jár finanszírozás. A harmadik kategóriát a nem támogatott szakképesítések jelentik, ezek után nem fizet az állam költségvetési hozzájárulást.

Annak ellenére, hogy a kórházakban is egyre nagyobb az ápolóhiány, az ilyen típusú képzések támogatása is korlátozott országszerte öt megye kivételével. Hasonló a helyzet a gyakorló ápoló, a gyakorló mentőápoló, a csecsemő- és gyermekápoló vagy a szociális gondozó és ápoló szakma esetében is.