Kevesen mentek szavazni Olaszországban

-

A korábbiakhoz képest alacsonyabb volt a részvételi arány a vasárnapi olaszországi időközi választásokon: az este 11 órai urnazárás után kiadott belügyminisztériumi közlemény szerint a szavazóknak alig több mint 60 százaléka élt voksolási jogával, míg az előző, 2012-es választásokon 67 százalékot meghaladó volt a részvételi hányad.


Kiemelt figyelem a négy tartományi székhelyt (Catanzaro, Genova, L'Aquila és Palermo városát) kísérte, ahol új tartományi elnököt és tartományi testületet is választottak, valamint a helyhatósági választások huszonöt megyeszékhely vezetését is megújították.

A mostani választáson az egyik legfontosabb tartományi székhelyen, L'Aquilában viszont az országos átlagnál magasabb volt a voksolási kedv, a szavazók 67,78 százaléka szavazott. Palermóban 52,58 százalékos volt a részvétel, Catanzaróban meglehetősen nagy arányban éltek szavazati jogukkal (72,50 százalék), Genovában viszont 48,38 százalékos részvételt mutattak az urnazáráskor mért adatok. Meglehetősen nagy volt a részvételi arány huszonegy megyeszékhelyen, több mint 70 százalékos.

Mintegy tízmillió olasz szavazópolgárt vártak az urnákhoz több mint ezer önkormányzatban vasárnap az időközi helyhatósági választásokon, amelyek belpolitikai tesztnek számítanak a balközép kormánykoalíció és a jobbközép ellenzéki pártok számára is. Több mint ezer önkormányzatban választanak új polgármestert és képviselőket. Ez az olaszországi önkormányzatoknak majdnem az egynyolcada.

Megkezdődött a szavazatok számlálása. Az eddigi részeredményekből kiderülni látszik, hogy az ellenzéki Öt Csillag Mozgalom (M5S), amely korábban megszerezte Róma és Torino városának főpolgármesteri székét, ezúttal nem jut el a június 25-i második fordulóig, mivel az ország négy nagy fontos városában veszített, köztük Genovában, a Beppe Grillo komikus színész által alapított párt "szülővárosában" is.