Kevesen dolgoznak már minimálbérért

Fotó: MTI / Mohai Balázs

-

A legalacsonyabb adható jövedelmet elsősorban a mezőgazdaság és az építőipar betanított munkásai kapják.


Az év első hónapjában hivatalosan 303 ezer ember dolgozik a bruttó 138 ezer forintra emelt minimálbérért – írja a Magyar Idők. A szakmához kötött garantált bérminimumot, 181 ezer forintot az NGM szerint 876 ezer munkavállalónak kell kifizetni.

A legkisebb keresetekért a dolgozók nagyjából egyharmadát foglalkoztatják, ez az adat relatíve nem rossz – mondta Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke. Az állami szférában nem jellemző a minimálbér, a legalacsonyabb adható jövedelmet elsősorban a mezőgazdaság, valamint az építőipar betanított munkásai kapják, de a turizmus és a vendéglátás területén is jellemző.

Árnyalja a képet, hogy sokan – akár az állami, akár a magánszférában – alig keresnek néhány ezer forinttal többet a garantált bérminimumnál, ez elsősorban a pályakezdőkre jellemző – mondta Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke. Az ő számukról nem állnak rendelkezésre pontos statisztikák – mondta.

A Liga vezetője szerint néhány éve még 1,5 millió dolgozót foglalkoztattak a legkisebb bérekért, mára ez a szám 1,2 millió fő alatt van, úgy, hogy közben folyamatosan bővült a foglalkoztatottság.

A Vasas Szakszervezeti Szövetség szerint a területükön működő vállalkozások körében továbbra is jellemző a szürkefoglalkoztatás, a minimálbéresek közül sokan zsebbe kapják keresetük többi részét. A hivatalosan minimálbéren foglalkoztatottak száma jelentős a feldolgozóiparban, a gyártás területén, illetve az ágazatban működő kis- és középvállalkozásoknál. A zsebbe fizetett jövedelem bevett gyakorlat a feldolgozóipari kis cégek mellett a benzinkutakon, a gépkocsi-vezetőknél, valamint egyéb kkv-knál.