Kevesebb vágott dohány fogyott idén

Fotó: Dreamstime

-

A gyártók többször emeltek árat és az adó is nőtt.


A friss kereskedelmi adatok szerint átalakulóban van a dohánypiac – írja a Magyar Idők. Idén érezhetően kevesebb vágott dohány fogyott, mint tavaly, cigarettából eközben a korábbinál valamivel több kelt el. A vágott dohány forgalmának csökkenését az okozhatta, hogy a gyártók az utóbbi időben 6-8 alkalommal is emelték az árát, és az adó is nőtt.

Idén tizenegy hónap alatt 6,9 milliárd szál cigarettát értékesítettek a trafikokban, és 4900 tonna vágott dohányt vásároltak a fogyasztók. A változás a tavalyi azonos időszak adataihoz képest látványos. A vágott dohányból 5500 tonna fogyott tavaly tizenegy hónap alatt, vagyis a terméknél 600 tonnás, több mint tízszázalékos visszaesés mutatkozik. 2016 januárja és novembere között 6,7 milliárd szál cigarettát vásároltak a dohányosok: itt nem annyira szembetűnő a különbség, a kétszázmillió szálas emelkedés nem mondható nagy elmozdulásnak.

A kormány az utóbbi években több intézkedést is hozott a dohányzás visszaszorításáért, az adóhatóság pedig nagy erőket mozgósít a feketézés letörésére. A legális kereskedelem adatai azt mutatják, hogy az elfogyasztott dohánytermékek mennyisége – az egyes típusok között tapasztalható átrendeződések mellett is – leginkább stagnál.